10 consells per passar l’estiu!

Si durant aquest estiu també vols continuar sent sostenible, et recomanem aquest decàleg de bones pràctiques.

  1. A tots ens agrada gaudir de la fruita de l’estiu: la síndria, el meló, els albercocs, les cireres, els préssecs… Però tingues en compte que molta d’aquesta fruita la podem trobar en el nostre territori. Així, procura comprar fruita i altres productes de proximitat. Ah, i recorda emportar-te el cabàs o la bossa reutilitzable quan vagis a comprar-los! Així evitarem l’ús de bosses de plàstic d’un sol ús.
  2. La contaminació acústica és un dels principals problemes a les grans ciutats. Recorda que quan estiguis a les terrasses dels bars i restaurants hem de respectar el descans dels veïns i no fer soroll.
  3. Durant l’estiu tenim moltes hores de sol; per tant, cal aprofitar la llum natural del dia i procurar no obrir els llums de casa. Si utilitzes cortines fines i de colors clars, t’entrarà la claror igualment i no caldrà obrir els llum.
  4. Si fas ús de l’aire condicionat, procura posar la temperatura a 24 o 25º C (recorda que per cada grau de menys gastem entre un 5 i un 7 % més d’energia). Però tot i així, sempre que puguis, és millor obrir les finestres. I sobretot, evita col·locar làmpades o televisors prop del termòstat, ja que aquest podria detectar el calor que desprenen i faria que l’aire condicionat funcionés més temps del que és necessari.
  5. A casa, durant les hores de més calor, es poden utilitzar protectors solars, com persianes, tendals o cortines per tal que no entri la llum del sol de ple i així no s’escalfarà tant el pis.
  6. Quan marxis de vacances aquest estiu, recorda apagar tots els llums i desconnectar completament els aparells electrònics i electrodomèstics (excepte la nevera i el congelador!). D’aquesta manera evitareu el consum innecessari d’energia.
  7. A l’estiu ens canviem més sovint de roba i en posem més a rentar. Però tingues en compte que entre el 80 i el 85 % de l’energia que gasta una rentadora és només per escalfar aigua. Si enlloc de rentar a 40º C rentes a 15º C, reduiràs a la meitat el consum energètic i la roba quedarà igual de neta.
  8. Si has d’anar a la platja, pensa que pots anar-hi amb transport públic o també amb la bicicleta. A les platges metropolitanes es disposa de nous d’aparcabicicletes totalment gratuïts. A banda d’estalviar diners i temps en buscar aparcament de cotxe, també contribuiràs a reduir les emissions de CO2 i, alhora, a mitigar l’illa de calor de les grans ciutats.
  9. Quan ja siguis a la platja, tens a la teva disposició molts serveis diferents, entre els quals es troben les nostres dutxes i rentapeus. Però cal que en facis un ús responsable de l’aigua i utilitzar únicament la que sigui necessària.
  10. A les platges tenim un sistema de recollida selectiva. Tot i així, és important no generar més residus dels que són necessaris i, sobretot, cal recollir-los i llençar-los a les papereres o contenidors corresponents. Recorda que portar ampolles de vidre és molt perillós i que poden provocar seriosos danys a altres usuaris.