El canvi climàtic al PMES

El 2015 és un any important pel que fa al canvi climàtic. El mes de desembre se celebra la conferència COP21 a París, una convenció internacional sobre aquesta temàtica que inclou iniciatives de la societat civil que reclamen l’educació per a la sostenibilitat com a eina clau contra el canvi climàtic

 

El PMES va participar en les 3es Jornada PAN-Europees d’Educació per a la Sostenibilitat que van tenir lloc els passats dies 1 i 2 d’octubre a Barcelona; i on vam presentar la comunicació La integració del canvi climàtic en el PMES, en la que es va presentar el repte sobre com abordar la integració del canvi climàtic, no com un fenomen llunyà, si no com un canvi que està succeint ara i aquí i on cadascú de nosaltres hi té un paper clau.

Aprendre com ens afectarà i què hi podem fer, implica usar metodologies d’aprenentatge participatiu, incorporar la incertesa en l’imaginari d’escenaris futurs i impulsar una visió positiva i per tant, proactiva, vers la construcció de la societat del demà, entre d’altres.

Activitats sobre canvi climàtic

Des de l’equip del PMES s’ha estat treballant per traduir a la pràctica aquest enfocament sobre el canvi climàtic per introduir millores en les activitats del Programa. D’aquesta manera, s’han revisat i proposat activitats sobre el canvi climàtic orientades a:

  • Afavorir la reflexió i la comprensió front l’establiment de patrons o “receptes” sobre comportaments ambientals correctes/incorrectes.
  • Introduir la incertesa (atzar) en la definició d’escenaris futurs
  • Incorporar una visió transdisciplinar més enllà de la centrada exclusivament en vectors ambientals

 

Què hi posarem, al kit de supervivència?                  

Kit

El canvi climàtic i el verd urbà a Can Rigal

Can Rigal

 Endinsa’t a l’energia i l’aigua a casa!Energia i tu Experimentem amb el canviExperimentem amb el canvi 

 

I Fòrum Metropolità d’Educació Ambiental

De la mateixa manera, tot aquest procés de reflexió al voltant de la integració del canvi climàtic en el si del PMES, també ens ha portat a l’organització de la primera edició del Fòrum Metropolità d’Educació per a la Sostenibilitat que té com a eix vertebrador el canvi climàtic. En aquest form proposem que pugueu aprendre a educar, a crear, a pensar, a reflexionar, a actuar davant del canvi climàtic. Entre els espais de treball i diàleg, destaca, per exemple, la voluntat de crear conjuntament el primer mapa col·laboratiu sobre els efectes del canvi climàtic en el territori metropolità

Pots seguir totes les novetats del Forum a les xarxes socials amb l’etiqueta #ForumPMES.