Setmana de l’Energia 2017

El passat dia 16 de març es va celebrar, al Palau Robert de Barcelona, la presentació de la Setmana de l’Energia 2017 en la qual les diferents entitats que hi estan implicades van presentar els recursos educatius que posen a disposició de la ciutadania per a aquest esdeveniment. Assumpta Farran, directora de l’Institut Català de l’Energia (ICAEN) va inaugurar l’acte amb un discurs sobre la indústria energètica a Catalunya i va deixar pas a Francesc Mauri, que va presentar el context climàtic actual i va destacar alguns mitjans imprescindibles per fer front a l’escalfament global, com són els vehicles elèctrics, les energies renovables o l’autoconsum d’energia. A continuació els tècnics de l’ICAEN, de la Diputació de Barcelona, de la Xarxa de ciutats i pobles cap a la sostenibilitat, de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, de la Diputació de Girona i CILMA (Consell d’iniciatives locals per al Medi Ambient) i de la Diputació de Tarragona van donar a conèixer els recursos educatius i divulgatius que ofereixen per la Setmana de l’Energia 2017.

Què és la setmana de l’energia?

La Setmana de l’Energia 2017, que se celebrarà del 19 al 25 de juny, és una iniciativa que té per objectiu reivindicar la necessitat de fer un ús més sostenible de l’energia, millorar l’eficiència energètica i impulsar la transició cap a un model energètic més net. Administracions, entitats i ciutadans/es de tot Europa participen d’aquest esdeveniment per promocionar alternatives al paradigma energètic actual i aconseguir els objectius de la Unió Europea en matèria d’energia i canvi climàtic.

Autors: Gonçal Luna i Enric CollFotolinera

 

Enguany l’AMB ofereix un total de 9 recursos diferents entre els quals, a banda de les activitats, també hi ha dues visites, una exposició i una guia interactiva:

  • Funcionem amb renovables? Activitat a l’aula per a públic escolar (CSP i ESO) per familiaritzar-se amb les energies renovables a través de 4 maquetes: la solar tèrmica, la solar fotovoltaica, la eòlica i la mini-hidràulica.
  • Construïm un molinet de vent! Taller per a públic familiar per aprendre el funcionament de l’energia eòlica mitjançant la construcció d’un molinet de vent de paper que els participants es podran endur a casa.
  • Aigua i energia a la llar: fem la nostra banda sonora? Activitat a l’aula per a públic escolar (CSP, 1r i 2n d’ESO) per aproximar-se a la gestió domèstica de l’aigua i l’energia des d’una mirada artística.
  • Endinsa’t a l’aigua i l’energia a casa! Taller per a públic adult per reflexionar sobre el consum d’energia a la llar, analitzar com es reflecteix aquest en les factures i aprendre tècniques i hàbits per optimitzar l’eficiència energètica.
  • En marxa per la salut ambiental! Itinerari en bus elèctric o híbrid adreçat a públic escolar (a partir de 3r d’ESO) adult i familiar en què els participants analitzaran les principals fonts de contaminació atmosfèrica (especialment la mobilitat i la indústria portuària) i visitaran una estació de mesurament de la qualitat de l’aire i la plataforma logística del Port de Barcelona.
  • L’energia i tu. Exposició itinerant que planteja una enquesta de valoració sobre el consum energètic a la llar amb la finalitat de conèixer quin tipus de consumidors d’energia som i proposar mesures d’estalvi i d’eficiència.
  • Llar eficient. Guia interactiva que planteja consells útils per millorar l’eficiència en l’ús de l’aigua i l’energia a casa.
  • Visita comentada a una fotolinera laboral metropolitana per a públic adult en què s’explicarà el seu funcionament i s’explicaran els avantatges de l’autoconsum energètic i de la presència de punts de recàrrega de vehicles elèctrics en edificis públics.
  • Tallers d’eficiència energètica en l’àmbit domèstic per a adults en els que es durà a terme una monitorització del consum d’energia a la llar mitjançant el préstec d’uns mesuradors EFERGY i s’oferiran consells per reduir la factura energètica.

 

Podeu sol·licitar-los a través d’aquest formulari i, si teniu qualsevol dubte, ens el podeu transmetre deixant-nos un comentari al blog o bé contactant-nos a educacioambiental@amb.cat.

Per veure el vídeo de la jornada i consultar les diferents presentacions feu clic aquí.

 

Organitzadors:

Organitzadors SE

Enllaços relacionats:

Escriure un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *