Entrevistes de l’any 2018

Durant el 2018 hem entrevistat a diferent personal del territori metropolità dedicat a l’educació ambiental. A continuació us oferim un resum de les set entrevistes publicades.


Enric1

Enric Cahner, cap d’Educació Ambiental de l’Ajuntament de Badalona

“L’objectiu de l’educació ambiental és ensenyar a prendre consciència que vivim en un planeta on els recursos són limitats i que cal viure i actuar de manera sensible i conseqüent a aquest fet. En poques paraules: que hem de tocar de peus a terra. (…). Cada cop ens costa més valorar les coses properes i senzilles que la natura ens ofereix. El repte és transmetre aquests valors d’una manera efectiva i engrescadora i, sobretot, educar en l’esperit crític.”


20180327_entrevista

Sònia Cano, tècnica de medi ambient de l’Ajuntament de Pallejà

“No he perdut les ganes de canviar les coses, molts cops a contracorrent i amb poc recursos, però amb il·lusió d’assolir nous reptes cada dia. (…). Encara tenim molt de camí per recórrer i molta feina per fer. Els i les tècnics/ques de medi ambient hi serem per fer-ho possible.”


Judit SolanaJudit Solana, tècnica de medi ambient de l’Ajuntament d’El Papiol

“Cal potenciar l’educació i la participació perquè tothom pugui comprendre i interpretar el seu territori, i decidir com ha de ser en el futur. Però hem de buscar altres fórmules per aconseguir un canvi (…) de mentalitat. Necessitem la col·laboració de tothom i, per tant, hem de buscar la corresponsabilitat”.


HelenaHelena Barracó, cap d’educació ambiental de l’Ajuntament de Barcelona

“Cal anar als valors, remoure consciències i oferir alternatives. Entendre per què es demana l’esforç de canviar un hàbit és fonamental per tal que sigui efectiu i avancem cap a la coresponsabilització de la ciutadania cap a uns estils de vida més sostenibles.”


ENTV_Ferran_RuedaFerran Rueda, tècnic de medi ambient de l’Ajuntament de Sant Just Desvern

“L’educació ambiental a l’escola (…) entra en competència amb molts altres continguts que també es volen fer encabir en una escola sobresaturada de propostes educatives: potser és l’hora d’una reflexió a fons del model educatiu que demana la societat que no es basi tant en els continguts sinó en els valors i les capacitats d’aprenentatge.”


Mireia_PlazaMireya Plaza, tècnica de medi ambient de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat

“De vegades veiem els problemes ambientals llunyans i externs al nostre dia a dia. L’educació ambiental ens ha de servir per fer canviar aquest punt de vista. Crec que és imprescindible ser conscients que els aspectes ambientals són part de la nostra vida. Que els integrem com temes importants a tenir en compte.”


LidiaBLídia Barceló, tècnica d’educació ambiental de l’Àrea Metropolitana de Barcelona

“L’educació i la desmotivació són paraules totalment incompatibles. Els tècnics de medi ambient ens esforcem per donar el màxim de nosaltres (…) per aconseguir motivar a les persones a fer un canvi d’hàbits i així millorar l’entorn i la qualitat de vida. Si un realment no ho sent o no està motivat, el fracàs està assegurat.”