El projecte europeu TeRRIFICA ha posat en marxa una eina de crowdmapping per tal que la ciutadania ajudi a construir, de manera col·laborativa, un mapa on s’identifiquin les principals amenaces climàtiques del territori.
El projecte consisteix en una enquesta voluntària, en la qual es demana als participants que indiquin en el mapa dos tipus de llocs significatius per als impactes del canvi climàtic seleccionats: temperatura de l’aire, circulació de l’aigua, vent, qualitat de l’aire i del sòl. El primer lloc haurà de ser un bon exemple d’activitats que tenen un impacte positiu en el medi ambient. El segon tipus de lloc haurà de ser un exemple negatiu, és a dir, punts del territori on el canvi climàtic tingui efectes perjudicials.
També es demana als participants que recomanin solucions per millorar els llocs avaluats com a negatius. Els participants poden afegir comentaris propis i poden enviar una fotografia que il·lustri la rellevància del lloc o del problema. D’aquesta manera, s’espera obtenir un mapa que indiqui prioritats d’actuació per a les administracions i la ciutadania per lluitar contra el canvi climàtic.
Es tracta d’una eina oberta a la ciutadania i tots els ajuntaments en poden fer ús. Si voleu més informació, podeu contactar amb Núria Jové (njove@acup.cat) i Maria Indurain (mindurain@amb.cat).
En aquesta mateixa línia, Ana Romero, responsable del Departament d’Emergència Climàtica i Educació Ambiental de l’AMB ha participat en el projecte Reset the Planet, un cicle de sessions virtuals que té com a objectiu generar consciència i impacte positiu en el planeta, donant veu a persones del món de la ciència, l’activisme, les associacions o la ciutadania.