La nova etiqueta energètica ja és aquí

Aquest passat mes de març han entrat en vigor les noves etiquetes energètiques dels electrodomèstics a la Unió Europea.

L’eficiència energètica dels electrodomèstics s’identifica gràcies a l’etiqueta energètica que informa el consumidor de manera senzilla i visual.

A la Unió Europea no és obligatori que tots els electrodomèstics duguin aquesta etiqueta energètica, però sí que és obligatori en alguns d’ells, com els frigorífics i els congeladors, les rentadores i les assecadores, els rentavaixelles, les fonts de llum domèstiques (bombetes, tubs…), les pantalles, els forns elèctrics i els aires condicionats.


Model d’etiqueta energètica europea enterior a març 2021.
Font imatge: Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic

Fins el mes de març de 2021 les etiquetes energètiques presentaven una escala de colors i graduacions que anaven de la A+++ (verd intens), que corresponia als electrodomèstics amb la màxima eficiència energètica, fins a la D (vermell), que corresponia als electrodomèstics menys eficients.

El problema era que a mesura que anaven apareixent millores en l’eficiència energètica, s’anaven afegint noves classes energètiques a l’escala, per la part superior (de color verd), cosa que la feien poc clara per als consumidors.

A finals de l’any 2019 el Parlament Europeu va aprovar un canvi en la classificació de les etiquetes d’eficiència energètica dels electrodomèstics ,que han entrat en vigor aquest passat mes de març.

A continuació us en fem un resum:

  1. Reescalament de les classes energètiques

Les classes A+, A++ i A+++ desapareixeran de les noves etiquetes d’eficiència energètica per simplificar-ne la lectura.

S’unifiquen en una classificació de la A a la G, on la A mostra la màxima eficiència energètica i la G marca els electrodomèstics menys eficients.

2. Revisions periòdiques de les classes energètiques

La norma també estableix que les noves etiquetes segueixin el ritme de les millores tecnològiques en eficiència energètica. Per aquest motiu, les classes energètiques seran revisades quan el 30 % dels productes del mercat rebin la màxima classificació (A) o quan el 50 % es trobin entre les franges A i B.

Així es dona espai a les millores en eficiència energètica sense haver d’afegir categories constantment.

3. Visibilitat i informació addicional

Els electrodomèstics hauran de portar les etiquetes adherides de forma visible i se’n podran obtenir més detalls per internet mitjançant el codi QR. Això permetrà comparar diferents aparells. 

A més, la Comissió Europea publicarà una base de dades en línia on apareixeran les eficiències energètiques dels productes presents al mercat.

Per altra banda, la nova etiqueta energètica dels electrodomèstics no només informa del consum elèctric, sinó que també aporta dades sobre altres característiques dels aparells com l’aigua utilitzada per cicle de rentat, l’eficiencia del centrifugat, el soroll, entre d’altres.

Model de la nova etiqueta energètica europea vigent des de l’1 de març de 2021.
Font imatge: Institut Català de l’Energia (ICAEN)

A l’activitat Endinsa’t en l’energia i l’aigua de casa, del programa metropolità Compartim un Futur, es tracten, de manera lúdica, els aspectes bàsics per a assolir un estalvi tant de l’energia com de l’aigua consumida a casa i a més s’expliquen algunes de les claus per entendre tant les factures energètiques com les noves etiquetes energètiques dels electrodomèstics.

L’activitat es complementa amb un joc i un llibret per detectar les accions quotidianes que ens fan poc eficients a l’hora de consumir l’energia i l’aigua i ens donen consells per millorar el nostre estalvi.

Durant l’activitat també es mostren diversos aparells elèctrics, una cuina solar, un carregador solar, així com diferents elements d’estalvi d’aigua (airejadors i reductors de cabal, elements per aprofitar l’aigua freda de la dutxa abans no surt la calenta, etc.).

Ja teniu la programació de la nova temporada al vostre centre cívic, casal o biblioteca? No us perdeu aquesta activitat! La podem adaptar tant al públic adult com familiar.

Si voleu fer una reserva de l’activitat només cal fer una inscripció prèvia a través de la Central de Reserves: