La Calcuteca: l’eina per saber l’impacte ambiental de la teva recepta
Les kilocalories han omplert molts àpats de números, però ja és hora que comencem a mirar-ne d’altres associats a l’emergència climàtica: els que indiquen l’impacte ambiental del que mengem. Divendres passat, el programa d’educació ambiental de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va presentar la Calcuteca, una eina online per conèixer l’impacte ambiental de les nostres receptes, tenint en compte les petjades hídrica i de carboni, l’ús del
sòl i els residus generats.
Per tenir el resultat global, cal introduir els ingredients a la Calcuteca, juntament amb les quantitats, si són de proximitat o no, i envasats o a granel. Un cop obtingut el resultat, la Calcuteca ofereix un seguit de mesures i consells per millorar la teva nota encara més.
Per animar la ciutadania a fer servir aquesta eina s’ha posat en marxa un repte viral a les xarxes socials: fer una recepta, provar la calculadora i compartir els resultats amb l’etiqueta #JoNoDevoroElPlaneta a Instagram, Facebook i Twitter.
Dues activitats per menjar amb més sostenibilitat
L’acte de la setmana passada també va servir per anunciar l’activitat familiar ”La recepta que canvia el món”, que pretén conscienciar sobre l’impacte ambiental del consum alimentari i apropar l’alimentació sostenible a la ciutadania mitjançant un concurs de cuina.
És una competició en què els participants es converteixen en un equip de restauració que ha de preparar una recepta sostenible amb l’ajuda de la Calcuteca.
Finalment, el programa d’educació ambiental també va donar a conèixer “Para el carro”, una activitat per a escolars de 3r i 4t d’ESO en què l’alumnat aprendrà les conseqüències ambientals derivades de la indústria alimentària mentre cerca informació i fa un treball de camp sobre el malbaratament alimentari i la generació de residus (envasos i embolcalls).
Fins a finals d’any es duran a terme 15 projectes pilot en 12 centres educatius del territori metropolità.
Més informació i vídeo de la sessió.