Cooperatives agroalimentàries

El canvi de model cap a una societat més sostenible, justa i que dona suport al comerç local ha fet que en els últims anys hagi augmentat molt el nombre de cooperatives agroalimentàries.

Aquestes cooperatives són agrupacions de consumidors que compren directament als productors de proximitat de fruita, verdura, carn o qualsevol altre aliment i s’autogestionen. El motiu? Per salut, per respecte al medi ambient, per menjar aliments ecològics i per donar suport al territori i a la pagesia. De raons n’hi ha moltes i ens conviden a establir una relació directa amb el que es produeix.

El pagès Toni Jarque, del col·lectiu “La Paca” va ser molt clar: “No és el mateix menjar que alimentar-se. Quan el menjar esdevé mercaderia apareixen aberracions lògiques com el fet que una poma estigui sis mesos en una nevera enfront de la producció local i de temporada”.

A part d’això, en moltes de les cooperatives el consumidor pot formar part de la presa de decisions i participar en diferents activitats que es necessitin, com la repartició del menjar. Normalment, els productes s’ofereixen a la carta o bé en cistelles tancades un cop a la setmana. Tot fresc, de proximitat i de qualitat.

A l’àrea metropolitana de Barcelona en tenim alguns exemples com els que us indiquem a continuació: