Marie Tharp, una pionera en l’exploració de l’oceà

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, volem parlar-vos de Marie Tharp. La coneixíeu?

Marie Tharp va ser una geòloga oceanogràfica estatunidenca que va fer importants contribucions per a la comprensió del fons marí i l’estructura de l’escorça terrestre. Malgrat que es va enfrontar a obstacles com a dona en un camp dominat per homes, Tharp va perseverar i es va convertir en una pionera en l’exploració de l’oceà.

A la dècada del 1940, Tharp va començar a treballar en el Lamont Geological Observatory de la Universitat de Columbia. Allà va treballar en un equip liderat per l’oceanògraf Bruce Heezen, l’objectiu del qual era crear un mapa detallat del fons marí. Tharp va ser responsable de cartografiar les característiques del fons de l’oceà utilitzant les dades recol·lectades pels vaixells de recerca.

Malgrat la falta de reconeixement i suport en el seu treball, Tharp va continuar cartografiant el fons de l’oceà. El 1952, Tharp i Heezen van publicar un mapa del fons marí de l’Oceà Atlàntic que va revelar una cadena de muntanyes submarines al bell mig de l’oceà, coneguda com la serralada Atlàntica.

Aquest descobriment va revolucionar la comprensió de l’estructura de l’escorça terrestre i va donar suport a la teoria de la tectònica de plaques. A més, el treball de Tharp va ajudar a establir la importància de l’exploració del fons marí en la geologia i l’oceanografia.

El seu treball també va ser important per a la conservació del medi ambient. Els seus mapes van ajudar a identificar àrees amb molta biodiversitat marina i a entendre com els canvis en el fons marí poden afectar els ecosistemes submarins. A més, els resultats van contribuir a la prevenció de la contaminació i degradació de l’oceà.

La vida de Marie i la seva feina són un exemple inspirador per a la celebració del Dia Internacional de la Dona. Malgrat que es va haver d’enfrontar a molts obstacles i a la discriminació en un camp dominat per homes, va desafiar les expectatives i la idea preconcebuda que les dones no podien ser científiques. El seu èxit va ser resultat del seu talent i determinació. No obstant això, moltes dones en la ciència no han tingut la mateixa sort i actualment encara es troben amb molts entrebancs.

Per tant, Marie Tharp ens recorda la importància de reconèixer i fer costat a les dones en la ciència i en totes les àrees de la vida, així com la necessitat de treballar juntes per superar la discriminació i les desigualtats de gènere. Reconèixer el seu llegat significa reconèixer que les dones han fet importants contribucions en camps tradicionalment dominats per homes, i que és important continuat treballant per eliminar les barreres que impedeixen que les dones tinguin èxit en tots els àmbits. En fer-ho, podem inspirar i empoderar dones i nenes de tot el món perquè persegueixin les seves passions i aconsegueixin els seus objectius, independentment del gènere.