Què és un decantador d’una depuradora?

Un decantador, com bé indica el seu nom, té la funció de decantar les partícules en suspensió. La decantació és un procés físic mitjançant el qual les partícules més denses es dipositen al fons per gravetat. Per tant, aquestes partícules sedimenten al fons del decantador mentre que l’aigua, lliure d’aquestes partícules, en sortirà per dalt i seguirà el seu procés de depuració. Per tal que les partícules en suspensió puguin dur a terme aquesta sedimentació per gravetat és crucial reduir la velocitat de l’aigua; altrament no es podria dur a terme aquest procés.

La decantació és duu a terme en diferents fases del tractament de l’aigua residual:

  • Tractament primari, que extreu residus orgànics i inorgànics mitjançant processos físics.
  • Tractament secundari, que elimina matèria orgànica mitjançant processos biològics.
  • Tractament terciari, en el qual s’extreu matèria orgànica i recalcitrants.

En cadascun d’aquests processos hi ha un tipus de decantador diferent: el primari, el secundari i el lamel·lar.

Decantador primari

Es troba a l’inici de les depuradores i té com a objectiu separar la matèria orgànica no dissolta en l’aigua deixant que aquesta precipiti pel seu propi pes i també separant les partícules flotants que conté, com els greixos.

Decantador secundari

Després de la decantació primària, l’aigua passa per un reactor biològic i arriba al decantador secundari carregada de microorganismes. En aquest decantador, l’aigua es deixa en repòs durant 4 hores perquè els flòculs de microorganismes precipitin al fons o bé quedin surant a la superfície. Aquests flòculs són els fangs secundaris o biològics, que seran separats de l’aigua i valoritzats per a altres usos.

Decantador lamel·lar

En aquest decantador s’hi afegeix una microsorra que s’adhereix a la matèria orgànica i en facilita la precipitació. És molt eficient, ja que mitjançant unes làmines o estructures en forma de mur s’aconsegueix augmentar la superfície efectiva de decantació.

En aquesta visita virtual trobaràs aquests i altres processos que es duen a terme en una depuradora per tractar l’aigua residual i així retornar-la al medi amb les millors condicions possibles.

T’agradaria veure en directe com funcionen els decantadors? Visita una de les nostres depuradores metropolitanes! Pots omplir el formulari de contacte o posar-te en contacte directament amb la Central de Reserves al 93 238 93 51, o bé enviar un correu electrònic a reserves.compartim@amb.cat.