450 persones assisteixen al III Congrés Nacional d’Educació Ambiental (CNEA)

Gairebé mig miler de persones van assistir al III Congrés Nacional d’Educació Ambiental (CNEA), que va tenir lloc a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, coincidint amb el Dia Mundial de l’Educació Ambiental. El Congrés, que en aquesta tercera edició va assolir una xifra rècord de participants i comunicacions, va reunir tots els agents implicats amb l’educació ambiental en el territori català. Van ser tres dies de sessions, taules rodones, ponències i visites guiades, en els quals els participants van predre el pols a l’educació ambiental com a eina clau per construir comunitats més capacitades per avançar cap a la justícia ecosocial. 

El Congrés va arrencar el dijous 25 en format virtual, per donar veu a la feina dels set grups de treball del CNEA, en els quals l’AMB participava en els d’APS, món econòmic i periodisme i educació ambiental.

Integrants dels diferents grups de treball del CNEA a punt per fer les seves presentacions la tarda del 25 de gener.

La jornada central del 26 de gener, Dia Mundial de l’Educació Ambiental, va iniciar-se amb una sessió inaugural dinamitzada per la periodista Eli Carnicé i va comptar amb ponents com Cécile BarbeitoCharo Morán Andreu Escrivà. La taula rodona sobre educació i món econòmic va estar dinamitzada per l’ambientòleg Jordi Oliver, i hi van participar Jordi Priu, Raquel Díaz, Sergi Sánchez-Osorio i David de los Santos. A la taula rodona de la tarda es va parlar sobre com reforçar la perspectiva ambiental als mitjans de comunicació, i va estar dinamitzada per la periodista Pilar Sampietro. Hi van participar tres periodistes més: Núria de José, Francesc Mauri i Marc Verbon (aquest últim del gabinet de premsa del l’AMB).

Sessio inaugural “Contruïnt comunitats cap a la justícia ecosocial”. D’esquerra a dreta: Eli Carnicé, Charo Morán, Andreu Escrivà i Cécile Barbeito
Integrants de la taula rodona sobre periodisme i educació ambiental. D’esquerra a dreta: Pilar Sampietro, Marc Verbon, Núria de José i Francesc Mauri.

A més, tant al matí com a la tarda es van presentar unes setanta comunicacions en vuit sales paral·leles, i van tractar camps d’innovació com ara el consum responsable, la connexió de l’educació ambiental amb la salut emocional, la participació comunitària i la incorporació de l’art i altres eines d’expressió com a recursos per a l’impuls de la cultura de la sostenibilitat. 

El dissabte 27 es van fer dues visites tècniques: una a l’Ecoparc 3 de Sant Adrià (organitzada per l’AMB) i l’altra a la Clariana de Glòries.

Participants a l’aula ambiental de l’Ecoparc 3 de Sant Adrià de Besòs, on es va fer la introducció a la visita, organitzada per l’AMB.
Participants a la visita guiada a la Clariana de Glòries, organitzada per l’Ajuntament de Barcelona.

El Congrés d’Educació Ambiental està organitzat per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Societat Catalana d’Educació Ambiental, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Vic, la Universitat Ramon Llull-Blanquerna, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya. El Congrés és la constatació de l’aliança indispensable de voluntats polítiques i complicitats cíviques necessàries per posar l’educació ambiental al centre de les solucions per a un futur més sostenible i just per a tothom.  

Tota la informació relativa al congrés la trobareu al web cnea.cat.

Seguiu-nos també a la xarxa X (abans Twitter): hi veureu fotos i els aspectes més destacats dels tres dies! https://twitter.com/cnea_cat