Els vigilants de l’aire a l’IE Elisabets

Aquest curs, els alumnes de 2n d’ESO de l’Institut Escola Elisabets de Barcelona han participat en el projecte d’aprenentatge servei Els vigilants de l’aire del programa Compartim un Futur de l’AMB. Avui us explicarem què han après i el seu servei comunitari.

L’IE Elisabets, vigilants de l’aire

L’Institut Escola Elisabets és un centre educatiu del barri del Raval de Barcelona, situat molt a prop del MACBA. Al segon trimestre d’aquest curs 2023-2024, l’alumnat de 2n d’ESO ha desenvolupat el projecte d’APS Els vigilants de l’aire, amb el qual mostren els coneixements adquirits sobre la contaminació atmosfèrica amb el seu servei a la comunitat.

L’aprenentatge sobre la contaminació atmosfèrica ha fet que l’alumnat conegui:

  • Els principals contaminants de l’aire i les seves fonts d’emissió i immissió.
  • Les conseqüències que té aquesta contaminació en la salut de les persones i el medi ambient.
  • Les bones pràctiques que podem incorporar al nostre dia a dia per reduir els nivells de contaminació atmosfèrica.

MACBETS: què farem?

En col·laboració amb el MACBA, amb el nom de projecte MACBETS, els alumnes treballen en diversos eixos que han tractat al llarg del curs, un dels quals és la contaminació atmosfèrica i l’impacte ambiental que comporta.

Partint del mural “Tots junts podem parar la sida”, de Keith Haring, es tracten temes com la pandèmia per la covid i la invisibilització de malalties com la sida, entre d’altres, incloent la contaminació atmosfèrica ambiental, que l’alumnat ha descobert i ha après aquest curs. El projecte es basa en l’expressió artística, així que es farà un mapa conceptual que unirà tot aquest aprenentatge.

El servei comunitari

El servei comunitari del centre es divideix en tres eixos:

  • Un mural vegetal fet al petit hort de l’escola amb diverses flors i plantes. Aquest mural té l’objectiu de donar importància a la vegetació sana, que manté l’aire net de contaminació atmosfèrica, i està de manera permanent al pati de l’escola.
  • Un mapa conceptual que lliga tot l’aprenentatge adquirit per l’alumnat durant el curs i en consonància amb el MACBA, en què s’exposa la contaminació atmosfèrica com una problemàtica ambiental i les accions que podem fer en el nostre dia a dia per disminuir-la.
  • Una proposta de transformació del pati dels Tarongers, que es troba a les portes del centre, que pretén convertir el pati en un espai més verd amb la renovació de la vida vegetal de l’espai i noves propostes.

No us perdeu l’oportunitat d’esbrinar tots els detalls del projecte MACBETS. Si voleu saber-ne més, aviat estarà disponible la fitxa del projecte en el web de Compartim un Futur (apartat sobre els APS).

I si sou un centre educatiu i també voleu participar en aquest APS per millorar la qualitat de l’aire de l’entorn, escriviu-nos a assessoria.compartim@amb.cat o bé ompliu aquest formulari

ENLLAÇOS RELACIONATS

Oferta de projectes APS

Apadrina el teu equipament (MACBA)