1. Explica breument la teva formació i trajectòria professional.
Em dic Catalina Parpal, i soc psicòloga i professional de l’educació en el lleure d’infants i joves, amb més de trenta-cinc anys d’experiència. M’he especialitzat en gestió de projectes, recursos humans i direcció d’entitats del tercer sector. La meva trajectòria, tant laboral com de voluntariat, s’ha centrat en entitats que promouen l’educació com a motor de transformació social.
Durant diversos anys, vaig coordinar l’escola de formació i l’equip de projectes educatius de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya. També vaig ser formadora durant 20 anys al Centre de Formació de Fundesplai i al Centre Promotor d’Aprenentatge Servei. En aquest àmbit, vaig impulsar un projecte estatal d’aprenentatge servei (APS) que formava joves en competències digitals i comunicatives, els quals, alhora, formaven gent gran en l’ús de la tecnologia per contribuir a trencar la bretxa digital generacional.
Actualment coordino el programa educatiu de l’exposició «Menja, actua, impacta». Gestiono l’equip humà, organitzo el programa educatiu i digital, i sovint participo amb infants, joves i adults que ens visiten per abordar els reptes de l’alimentació amb relació a la crisi climàtica i la justícia social.
Aquesta responsabilitat ha representat un gran repte professional perquè és un projecte innovador a Fundesplai. També ha estat un desafiament personal perquè m’ha permès aprofundir en temes com la sobirania alimentària i el malbaratament, la qual cosa m’ha portat a implicar-me més activament en la meva vida privada.
2. Quins diries que són els projectes més rellevants que s’estan portant a terme amb relació a l’educació ambiental des de Fundació Catalana de l’Esplai (Fundesplai)?
Des de sempre, l’educació ambiental ha estat una prioritat a Fundesplai. Des dels nostres inicis hem desenvolupat experiències al medi natural a través de les escoles de natura que gestionem. Proposem sortides escolars d’un dia en què la relació amb la natura és l’eix vertebrador. Donem gran importància a descobrir la natura des de les vivències i les emocions. Les estades i experiències en el medi natural, com ara descobertes de rieres, cingles rocosos i boscos d’alzines, són cabdals per a la nostra tasca educativa.
Així mateix, hem desenvolupat tot un conjunt de programes i tallers adreçats a escoles i instituts per educar mitjançant l’acció ambiental. D’aquesta manera despertem la curiositat i enfortim la motivació per actuar millorant el medi. D’altra banda, això ens permet proposar activitats en les quals la ciència té la capacitat d’emocionar. Els interrogants que plantegen aquest tipus d’activitat generen en els joves pensament autònom i crític, la base necessària per treballar la consecució d’un món millor.
El nostre bagatge en educació ambiental ha convertit Fundesplai en un agent dinamitzador de les xarxes d’escoles sostenibles. Tenim una funció activa en la formació de professorat i equips docents, i promovem l’intercanvi d’idees mitjançant fòrums i espais de participació d’infants i joves.
En aquests darrers anys, hem creat l’exposició «Menja, actua, impacta» sobre alimentació saludable i sostenible, de la qual s’han derivat diversos programes. Fundesplai també promou iniciatives com la proposta educativa «Menjar canvia el món», que inclou activitats i recursos per sensibilitzar els més de 160.000 participants dels seus programes escolars sobre el dret a una alimentació saludable i sostenible.
3. Pel que fa a l’exposició «Menja, actua, impacta», ens pots explicar de què tracta, quins objectius té i com hi pot accedir la ciutadania metropolitana? Quants participants l’han visitada en total?
L’exposició, que es va inaugurar el novembre de 2021 a la seu de Fundesplai al Prat de Llobregat, ha estat visitada per més de 60.000 persones i tancarà les seves portes aquest mes de juny del 2024. El 93 % dels visitants han valorat molt positivament l’experiència i el 88 % manifesten la seva voluntat de canviar hàbits alimentaris.
«Menja, actua, impacta» té com a objectiu contribuir al canvi de mentalitat necessari per transformar el sistema alimentari actual. L’exposició exposa una sèrie de dades que sacsegen la consciència del visitant. A més, proposa accions i solucions transformadores per promoure una ciutadania compromesa amb la cura del planeta i de les persones. Aquesta gran exposició sobre alimentació saludable i sostenible es va integrar en el programa de la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible Barcelona 2021.
És una exposició immersiva que ocupa més de 1.500 m² i combina elements audiovisuals i interactius que conviden els visitants a reflexionar sobre l’impacte de la seva dieta en la salut i el medi ambient, i aborda en profunditat els reptes següents:
1. Menjar de proximitat i temporada: reduir l’impacte ambiental consumint aliments locals i de temporada, evitant llargs trajectes i emissions de CO₂.
2. Consumir menys productes ultraprocessats: promoure una dieta basada en aliments frescos per evitar problemes de salut associats als aliments ultraprocessats.
3. Reduir el consum de proteïnes d’origen animal: les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle de la ramaderia industrial són significatives. La ramaderia extensiva tradicional, en canvi, ajuda a conservar el paisatge.
4. Evitar envasos d’un sol ús: reduir el plàstic en l’alimentació per evitar que acabi al mar i en els nostres aliments.
5. Aprofitar els aliments i reduir el malbaratament: llençar menys menjar és crucial per evitar la contribució al canvi climàtic i la desigualtat alimentària.
Amb aquesta exposició es desenvolupa un programa educatiu adreçat a grups escolars, un programa de conferències i xerrades i un programa d’articles disponibles a l’espai web. S’han creat també dos jocs d’escapada al voltant de l’alimentació: Escape Food 2050 i Escape Food Junior, que han resultat grans experiències vivencials i educatives per a infants, joves i famílies.
L’exposició ha rebut el premi Estratègia NAOS que atorga l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició, i els premis del Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans, el Departament de Salut de Catalunya i la comunitat Slow Food Barcelona.
Amb l’experiència i el bagatge adquirit a partir de la participació de més de 2.500 grups escolars, hem creat un nou material expositiu itinerant per poder conscienciar més infants i joves del país.
Conjuntament amb l’AMB, hem creat un recurs educatiu dins del programa Compartim un Futur (estarà disponible properament en el web), amb el qual les escoles i instituts podran fer diverses activitats al voltant de l’alimentació i la seva relació amb la crisi climàtica. Els centres educatius les podran fer de manera autònoma o bé podran servir per complementar la visita a la nova exposició.
I, finalment, a la seu de Fundesplai, mantenim els dos jocs d’escapada i impulsem una nova proposta educativa al voltant de l’alimentació, la natura i el canvi climàtic perquè les escoles puguin continuar gaudint d’aquestes experiències.
4. Per què creus que són necessàries les col·laboracions entre les entitats i les administracions?
Catalunya té un gran patrimoni d’entitats del tercer sector en què milers de persones s’impliquen en el desenvolupament del país. De manera organitzada, creen i impulsen projectes que cobreixen moltes necessitats de la societat. Les entitats coneixen els problemes reals de la ciutadania perquè treballen a peu de carrer. Són referents amb independència dels governants o partits que hi pugui haver en cada moment.
D’altra banda, l’Administració necessàriament ha de gestionar els recursos públics i establir polítiques socials, ambientals, educatives, culturals, etc. que millorin la vida de les persones i del planeta.
És imprescindible que les administracions i les entitats puguem desenvolupar projectes en comú, en una relació estratègica de cooperació. Aquesta és l’única manera de solucionar moltes de les necessitats reals de la societat i del planeta.
5. Expressa un desig ambiental per a les generacions futures.
El meu desig seria saber transmetre a les generacions presents i futures la necessitat de transformar el sistema alimentari actual. Conscienciar-los de la responsabilitat que tenen respecte a la humanitat i al planeta i de la importància d’escollir aliments de proximitat, de temporada i lliures de plàstics, i que assumeixin la necessitat de consumir menys carn i incrementin el consum de verdures, fruites i llegums.
M’agradaria recordar a la classe política, als equips directius de les empreses i a les administracions públiques, que de planeta només n’hi ha un. Que cal posar per davant un sistema alimentari just, sostenible i que promogui l’economia local. Que les persones, visquin on visquin, tenim el dret a una bona alimentació sostenible, saludable i inclusiva que protegeixi la salut i el planeta.
Finalment, també desitjaria promoure l’agricultura i la ramaderia sostenibles i respectuoses amb el medi ambient.