La dessalinització: d’aigua de mar a aigua potable

En un món en què la demanda d’aigua dolça supera l’oferta en moltes regions, la dessalinització emergeix com una solució per garantir l’accés a l’aigua potable. La creixent escassetat d’aigua en diverses àrees habitades del planeta ha impulsat la implementació de processos de dessalinització, que permeten convertir l’aigua salada del mar o de les aigües subterrànies salobres en una font viable de recursos hídrics per al consum humà. Es tracta d’un recurs hídric alternatiu imprescindible durant els períodes de sequera, així com l’aigua regenerada, de la qual se n’ha parlat en altres entrades.

Però, com és aquest procés de dessalinització?

Aquest procés es fa a les dessalinitzadores i comença amb la captació de l’aigua. Un cop captada, s’afegeixen alguns agents químics que ajusten les seves característiques i la prepararen per al tractament. Posteriorment, s’eliminen els sòlids i s’efectua la filtració de l’aigua per eliminar les impureses més grans. A continuació, s’inicia el procés de dessalinització, en el qual s’eliminen els ions de sal i contaminants mitjançant l’osmosi inversa, un procés que consisteix a bombar l’aigua a alta pressió cap a una membrana semipermeable que reté les sals. La proporció d’aigua bombada que es pot aprofitar és aproximadament el 45 %. Finalment, l’aigua tractada s’ha de remineralitzar per tal d’aportar els minerals necessaris, i això es fa fent-la passar per uns llits amb carbonat càlcic (calcita).

A Catalunya hi ha dues plantes de dessalinització. La primera d’aquestes plantes és la dessalinitzadora de la Tordera, inaugurada el 2002 i situada al terme municipal de Blanes, i és la pionera d’aquest tipus a Catalunya. Aquesta dessalinitzadora té com a objectiu principal, a banda de garantir el bon estat de l’aqüífer de la Tordera i el subministrament de diversos municipis del Maresme nord i de la Selva sud, augmentar el subministrament d’aigua a l’àrea metropolitana de Barcelona mitjançant la connexió amb la potabilitzadora del Ter de Cardedeu i reduir, d’aquesta manera, les extraccions del riu Ter. Posteriorment, durant l’estiu del 2009, va entrar en servei la dessalinitzadora del Prat, que és la més gran d’Europa destinada a l’abastament urbà. La posada en marxa d’aquesta infraestructura ha permès incrementar la garantia i la disponibilitat d’aigua a l’àrea metropolitana de Barcelona i a les comarques de la conca del Llobregat.

Mapa dessanilitzadores
Dessalinitzadores de Catalunya. Foto: ACA (https://aca.gencat.cat/ca/laigua/infraestructures/dessalinitzadores/).

L’aigua dessalinitzada té una àmplia gamma d’usos i aplicacions en diferents sectors. A més de l’abastament d’aigua per al consum humà, les dessalinitzadores també són utilitzades en l’agricultura per proporcionar aigua d’irrigació. En el sector industrial, com la indústria alimentària, química i d’energia, són essencials per obtenir aigua de qualitat per als processos de fabricació.

Es preveu que en l’horitzó 2029 es disposi del doble d’aigua dessalinitzada a través de l’ampliació de la planta de la Tordera i de la construcció d’una nova planta.

Vols saber-ne més sobre l’aigua dessalinitzada? En el web de l’ACA hi trobaràs més informació.