Collserola, un nou model per a un nou pla

La serra de Collserola és un espai natural singular de més de 8.000 ha al cor d’una complexa realitat metropolitana. Això comporta aspectes positius i negatius. Es tracta d’un parc natural amb un gran potencial pel que fa a la prestació de serveis ambientals i socials a escala metropolitana i regional, però amb poca continuïtat ecològica amb altres espais oberts propers. Aquest i altres reptes són els que aborda el nou Pla especial de protecció del Parc, el PEPNat.

El PEPNat defineix un nou model amb una visió sistèmica dels espais naturals que promou el diàleg entre els diferents agents a través de fórmules flexibles de cogestió. Aquesta nova mirada sobre els espais naturals es consolida a través del canvi de clau urbanística que es proposa en la modificació de planejament, que propicia un urbanisme flexible d’acord amb les perspectives de futur en un context de canvi climàtic. Una nova mirada, una nova clau urbanística, un nou model per a un nou pla.

Cronologia del PEPNat

El PEPNat en 10 titulars:

  1. Estratègia ecològica centrada en la preservació de la biodiversitat i potenciació dels serveis ambientals i socials com a eix transversal del Pla.
  2. Clau única de màxima protecció (29Co). Es reconeixen els diversos espais i paisatges que conformen el mosaic agrícola i forestal i se’ls atorga el mateix grau de protecció.
  3. Rellevància de la connectivitat ecològica, tant interna com externa.
  4. Foment del mosaic agroforestal. S’admet l’ús agrícola a tot el Parc i es delimiten les àrees prioritàries per a l’agricultura.
  5. Foment de la corresponsabilitat i increment de la superfície gestionada. Es defineixen fórmules de col·laboració publicoprivada per lluitar contra l’abandonament de construccions i finques.
  6. Gestió sostenible de l’ús públic. Concentració de l’ús públic en el perímetre extern del Parc. Definició d’una xarxa bàsica que prioritza la modulació de l’accés al Parc en transport públic, així com la intensificació i millora de les infraestructures existents per a l’ús públic.
  7. Recuperació i posada en valor del patrimoni històric. Es prioritza el manteniment i la reutilització de les construccions existents i no s’admeten noves construccions amb caràcter general.
  8. Supressió de les reserves innecessàries de vies i equipaments. Es pretén així minimitzar l’ocupació i la fragmentació dels espais lliures.
  9. Espai funcional. Establiment d’una zona d’esmorteïment entre el Parc i les àrees urbanes.
  10. Seguiment i monitoratge en el marc d’una gestió dinàmica i adaptativa.

Més informació

El PEPNat és un pla híbrid que incorpora la visió ambiental en l’instrument urbanístic, té en compte el valor social i evidencia que els espais oberts metropolitans tenen un paper polièdric. Es pot trobar més informació de l’enfocament integral d’aquest nou pla al llibre Beyond the garden: Sustainable and Inclusive Green Urban Spaces, en el qual l’AMB exposa l’exemple de la redacció del PEPNat per mostrar el canvi de visió a l’hora de gestionar i preservar els valors ecològics del conjunt del territori metropolità.

Lectures recomanades

Falco, F. D. (ed.) (2024). Beyond the Garden: Sustainable and Inclusive Green Urban Spaces. Springer. ISBN: 9783031505669
Infraestructura verda metropolitana. Àrea Metropolitana de Barcelona (2024).

Catalano, C.; Andreucci, M. B.; Guarino, R.; Bretzel, F.; Leone, M.; Pasta, S. (2021). Urban Services to Ecosystems: Green Infrastructure Benefits from the Landscape to the Urban Scale. Springer Nature. ISBN: 9783030759285.
Bosselmann, P. C. (2018). Adaptations of the Metropolitan Landscape in Delta Regions. Routledge. ISBN: 9781138551961.
MacKenzie, A. (2020). Understanding metropolitan landscapes. ISBN: 9781138600867.
Marull, J.; LaRota-Aguilera, M.J.; Pino, J. (coord.) (2021). “Reptes i oportunitats de la infraestructura verda metropolitana”. Papers. Regió Metropolitana de Barcelona, n. 64. ISBN: 9788492940493.

Les podeu trobar a la biblioteca de l’AMB!