I jo què hi tinc a veure, amb l’urbanisme?

T’has preguntat mai per què alguns edificis són més alts que uns altres? I sabries dir per què alguns carrers són més amples, per què la biblioteca del barri és al costat d’una plaça o per què hi ha bancs per seure a la vorera esquerra d’aquell carrer?

 

L’urbanisme en la nostra vida quotidiana

Segurament hi ha una plaça o un parc on vas sempre, sigui perquè t’hi trobes molt a gust o perquè t’agafa a prop de casa. En qualsevol dels dos casos, hi ha moltes decisions prèvies que fan possible que puguis gaudir d’aquell espai i que potser no t’has plantejat mai. Per què hi ha un parc, allà? Per què té aquestes dimensions? Per què hi estic tan bé?

L’urbanisme s’encarrega de l’ordenació i la regulació del sòl i els seus usos, i això inclou des de la pavimentació d’un carrer o la construcció d’un parc o un equipament fins a la decisió d’on col·locar una parada de metro o com connectar dos municipis. A través de normatives que tenen en compte el territori, la sostenibilitat i el desenvolupament social i econòmic, entre d’altres, la planificació urbana estableix les bases per a la transformació i renovació constant de la metròpolis. Aquesta eina tècnica permet treballar a diferents escales per aconseguir un projecte global coherent, sense perdre de vista les necessitats específiques de cada situació concreta.

A la metròpolis hi ha moltes realitats diferents i els tècnics s’esforcen per conèixer aquesta diversitat tan complexa que es transforma constantment i de manera simultània a tot arreu. Al cap i a la fi, qui més coneix la ciutat són les persones que hi viuen i la viuen cada dia. Els llocs on vivim, on estudiem, on treballem i la resta d’espais que freqüentem dia a dia condicionen la nostra manera de percebre la ciutat. I no només per la situació d’aquests llocs, sinó també pels desplaçaments que fem per arribar-hi. A més, en funció de la nostra edat,  gènere, condició de salut i altres factors també tenim experiències diferents. Per aquest motiu, la participació ciutadana té un gran valor i és necessària per aconseguir una ciutat més justa per a tothom. L’urbanisme ha de tenir en compte totes les variables i donar resposta a les diferents exigències, i això passa per considerar punts de vista diversos.

imatges juntes

 

Un compromís amb el futur

Participar en les decisions que afecten la configuració de la ciutat comporta una gran responsabilitat i és necessari prendre’n consciència. La planificació urbana és lenta i els seus resultats, tant els bons com els dolents, duren segles. Per la seva repercussió en la vida de les persones i la llarga durada, cal tenir un cert grau de coneixement del tema.

Vista aèria de Barcelona

 

 

 

 

 

L’Eixample d’Ildefons Cerdà va definir la morfologia de Barcelona amb una proposta moderna que preveia les necessitats futures. Durant gairebé dos segles aquesta proposta ha fet funcionar la ciutat; ara s’està repensant per adaptar-la a les exigències de la metròpolis actual.

L’exposició “Metròpolis de ciutats” té la voluntat d’apropar l’urbanisme a la ciutadania d’una manera amena i interactiva, per fer de pont entre els ciutadans i els urbanistes. L’exposició mostra alguns conceptes bàsics d’urbanisme i presenta els reptes als quals s’enfronta la metròpolis, perquè la població conegui i sigui partícip de les decisions futures. De caràcter itinerant, l’exposició anirà recorrent els municipis de l’àrea metropolitana i acompanyarà el procés de participació de l’Avanç del Pla director urbanístic (PDU).

1 comentari

Escriure un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *