Reforçar la consciència metropolitana

La ciutat és avui en dia la metròpolis. Amb més de 2.000 anys d’història, el territori de Barcelona s’ha anat forjant al llarg del temps, fins a formar una realitat metropolitana de 36 municipis amb identitat pròpia. La metròpolis barcelonina és rica en referents i identitats locals i municipals, diverses i autèntiques, que comparteixen i es beneficien d’uns serveis comuns reforçats amb la conscienciació metropolitana pròpia d’una metròpolis de ciutats.

La diversitat metropolitana ofereix una gran oportunitat per als ciutadans en relació amb la manera de viure, les possibilitats laborals i culturals i la relació directa amb el medi natural. Els residents en zones molt denses poden trobar espais verds relativament a prop i els habitants de zones més aïllades disposen d’activitats culturals a pocs quilòmetres de casa seva.

Els municipis comparteixen espais i serveis que permeten reforçar els seus vincles i millorar els valors ambientals, socials i econòmics, i alhora compartir serveis comuns per afavorir una economia d’escala. La gestió del transport públic, l’abastament d’aigua, la gestió de residus i de les infraestructures metropolitanes, i també els espais oberts com el Parc de Collserola, la serralada de Marina, el Parc Agrari del Llobregat o les platges metropolitanes, agafen una dimensió que desdibuixa els límits dels municipis i permet un funcionament integral del territori.

Viure a la metròpolis és una experiència molt personal. On vius, on treballes i on vas a gaudir del paisatge: tot són experiències que dibuixen una manera de viure la metròpolis diferent en cada persona i municipi. Fins ara, la metròpolis s’ha viscut majoritàriament des del cotxe. Les infraestructures ens han connectat amb tot el territori per accedir ràpidament als usos i serveis. Avui en dia, en canvi, l’urbanisme vol apropar cada cop més les activitats a les persones, en detriment del pes del trànsit de les infraestructures i de la contaminació que això comporta. A més a més, l’oferta de transport públic, cada cop més àmplia,  i la continuïtat dels espais oberts (camins entre els municipis, parcs naturals i espais fluvials) han anat consolidant aquesta dimensió metropolitana i han obert un ventall de noves experiències per gaudir de tot el que pot oferir la metròpolis.

Es forja, doncs, una consciència metropolitana. Uns valors de conjunt que prenen força a través de la pertinença, la convivència i l’exercici de compartir els recursos i valors de cada municipi. A Tiana es compra el peix a Montgat. A Barcelona es menja la carxofa del Prat, i a Santa Coloma es gaudeix de les cireres de Sant Climent. Tots volem des de l’aeroport del Prat de Llobregat, o gaudim dels estels nocturns des de l’Observatori Fabra de Collserola. Són experiències compartides que reforcen cada cop més la consciència metropolitana.

La metròpolis de Barcelona és una gran conurbació urbana que engloba 36 municipis i ocupa una superfície de 636 km2. Hi viuen 3,2 milions d’habitants, pràcticament la meitat de la població de Catalunya. Es tracta d’una ciutat mediterrània amb una gran diversitat de teixits urbans altament consolidats i altres de més dispersos, els quals configuren una metròpolis amb el 48 % del sòl urbanitzat i un 52 % de sòl ocupat per espais oberts de gran valor ambiental i social, que representen una gran oportunitat per construir una urbs més sostenible i saludable.

 

ESTILO DOBLE

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) és l’administració pública que gestiona el territori metropolità. Té competències relacionades amb el territori i l’urbanisme, la mobilitat, l’habitatge, el medi ambient, el desenvolupament econòmic i la cohesió social. Des de l’entitat es treballa amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones i garantir un futur millor per a les pròximes generacions.

L’AMB vetlla per aconseguir l’equilibri territorial i la igualtat d’oportunitats en un territori heterogeni i molt ric en recursos i oportunitats. Gestiona el manteniment d’infraestructures i espais oberts per poder assolir una distinció qualitativa, eficient i sostenible. També lidera molts projectes en els diferents municipis per millorar la cohesió social i la inclusió: relaciona els espais amb les infraestructures metropolitanes, fa els espais més accessibles i dona continuïtat als espais urbans amb els espais naturals. Aquests projectes, que neixen de l’entesa entre diferents administracions, sempre incorporen una doble mirada a diferents escales i es preocupen d’aglutinar el màxim de beneficis tant per als ciutadans del municipi en concret com per al conjunt de la metròpolis.

 

Gual inundable al Riu Llobregat

Escriure un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *