Fotografia equip del projecte LIFE ABATE

Segona reunió de seguiment del projecte LIFE ABATE

El 13 de juny, la ciutat de Valladolid va acollir una reunió clau de seguiment del projecte LIFE ABATE, que pretén implementar un sistema innovador de tractament d’aire per reduir l’impacte ambiental i econòmic de les plantes de tractament mecànic-biològic (TMB) de residus municipals.

Presentació del Consell Assessor

Una fita significativa de la reunió va ser la presentació del Consell Assessor del projecte, format per Bart Kraakman, de Jacobs Engineering Group; Carlos Nietzsche, de Ambient et Odora, i Herman Van Langenhove, de la Universitat de Ghent. Aquest consell té un paper crucial en l’orientació i supervisió del projecte, ja que hi aporta la seva experiència i coneixement tècnic.

Resum dels temes tractats

  1. Visió general del projecte i presentació del Consell Assessor
    • Raquel Lebrero, de la Universitat de Valladolid (UVa) i coordinadora del projecte, va presentar els objectius generals del projecte i les solucions tècniques proposades, a més d’introduir als membres del Consell Assessor.
  2. Gestió i coordinació del projecte (WP1)
    • Raquel Lebrero va destacar l’estructura de gestió del projecte, i hi va incloure la planificació de tasques, l’assignació de recursos i les estratègies de contingència.
  3. Accions de preparació (WP2)
    • Gloria Sánchez, de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, i Aida González, de Kalfrisa, van presentar les accions preliminars necessàries per a l’èxit del projecte, com l’actualització de la caracterització analítica de les emissions gasoses i l’enginyeria de detall de la solució LIFE ABATE.
  4. Accions d’implementació (WP3)
    • Joan Carles Fernández, de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, va abordar la construcció, posada en marxa i operació de la planta de demostració en el primer lloc d’aplicació, l’Ecoparc 3.
  5. Sostenibilitat, replicació i explotació de resultats (WP4)
    • Raquel Lebrero va parlar sobre les estratègies per a la transferència, replicació i explotació dels resultats del projecte, així com la validació de la viabilitat tècnica de les tecnologies.
  6. Monitoratge de l’impacte de les accions del projecte (WP5)
    • Es van discutir els mètodes per monitoritzar i avaluar l’impacte ambiental i socioeconòmic del projecte.
  7. Estratègia de difusió i comunicació (WP6)
    • Julia Hereza, de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, va presentar les activitats de difusió i comunicació planificades, incloent-hi les publicacions científiques, la participació en esdeveniments i la creació d’una estratègia de comunicació robusta.
  8. Sessió financera
    • David González, d’EC-Innova, va proporcionar una actualització sobre l’estat financer del projecte i els requisits que s’han de complir per garantir el suport continu de la Unió Europea.
  9. Progrés i problemàtiques actualitzades
    • Tots els membres del consorci van compartir actualitzacions pel que fa al progrés i els desafiaments trobats fins ara, i van conversar sobre solucions i pròxims passos.

Pròxims passos

El projecte LIFE ABATE continuarà amb la implementació de les accions planificades i se centrarà en la validació de les tecnologies en el primer lloc de demostració i en prepararan la replicació en un segon lloc. Se seguiran desenvolupant estratègies per garantir la sostenibilitat i l’impacte a llarg termini del projecte, així com la difusió dels seus resultats en l’àmbit local, nacional i europeu.

Aquesta trobada a Valladolid ha estat un pas crucial per consolidar els avenços i reforçar la col·laboració entre els socis del projecte. Agraïm a tots els participants la dedicació i el compromís amb la innovació i la sostenibilitat.

Seguim endavant cap a un futur més verd!