planter

L’AMB presenta el pla d’acció per a l’alimentació sostenible

Mesos de feina es concreten en un sistema transversal que involucra administracions i
territori

Promoure una alimentació saludable i respectuosa alhora és l’objectiu del Pla d’acció de l’AMB sobre alimentació sostenible, presentat aquests dies i en sintonia amb la designació de Barcelona com a capital mundial de l’alimentació sostenible, aquest 2021, i amb la qual col·laboren els municipis metropolitans.

El territori que suma l’AMB, amb 636 Km2, no només alimenta part de la població barcelonina amb horta (gràcies al Parc Agrari del Baix Llobregat o als horts en parcs metropolitans), sinó que també aixopluga infraestructures per captar aigua i abastir els conreus (la conca del riu Llobregat o l’aqüífer del Besòs); indústria productora d’aliments (polígons industrials repartits pel Vallès o el Baix Llobregat); infraestructures per gestionar els residus i reciclar-los (punts verds, deixalleries o ecoparcs), i línies de suport al comerç de proximitat, entre d’altres.

A tot plegat s’hi suma la voluntat dels últims anys de l’AMB d’implementar l’economia circular, un sistema que encaixa molt bé amb la transformació cap a models de producció i de consum alimentaris més sostenibles i respectuosos.

La CARM, un bon impuls
L’adhesió de l’AMB a Barcelona Capital de l’Alimentació Sostenible, així com a la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana (CARM), afavoreix que els governs municipals s’impliquin en la promoció d’una alimentació més respectuosa. La CARM proporciona un marc estratègic i d’acció per al desenvolupament de polítiques alimentàries en clau local i de regió metropolitana, amb la implicació de les administracions públiques, l’empresa i el sector productiu, el món acadèmic i de la recerca, la ciutadania i les seves organitzacions, i els mitjans de comunicació (l’anomenada quíntuple hèlix). Per tot plegat, l’AMB es compromet a:

. facilitar la participació i la governança per crear una base social i institucional implicada
. defensar un medi agrari viu que impulsi la producció local i el seu valor social i ecològic
. prioritzar l’equitat social i econòmica davant la crisi climàtica i el món post pandèmia

El desenvolupament del pla estratègic ja ha començat i s’allargarà fins al 2023. Es materialitzarà en 32 accions organitzades a partir de set eixos d’actuació.