imatge del videojoc Edible city game

Un videojoc per convertir Sant Feliu de Llobregat en ciutat comestible

Edible City Game és una eina per provar estratègies sostenibles abans d’aplicar-les a la realitat

Un milió d’euros de pressupost, sense límit de temps per gestionar, per fer una ciutat com Sant Feliu de Llobregat més verda i comestible. Aquest és el punt de partida d’Edible City Game, un videojoc que deixa a mans dels participants l’elecció de les solucions basades en la natura que poden afavorir més i millor una vida a la ciutat respectuosa amb el medi ambient, la salut dels habitants i la producció d’aliments.

Aquest joc seriós és una eina que l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) ha posat a disposició de l’Ajuntament de Sant Feliu per facilitar l’adopció i la implementació de mesures que ajudin a fer el municipi més verd i sostenible. És un instrument per provar, sobre la reproducció digital de la ciutat, quines estratègies són les més adients.

“L’objectiu del videojoc és promoure iniciatives basades en la natura per afavorir la producció d’aliments a la ciutat”, indica Joaquim Comas, tecnòleg de l’ICRA. És a dir, no es tracta només de promoure l’existència d’horts urbans, sinó de combinar-ho amb altres solucions que converteixin Sant Feliu en una “ciutat comestible”.

El projecte forma part d’EdiCitNet (Xarxa de Ciutats Comestibles), que busca aconseguir ciutats productives, sostenibles i socialment resilients. És una proposta finançada per la Comissió Europea i de la qual Sant Feliu de Llobregat és l’única ciutat espanyola que en forma part.

“Les solucions per a ciutats comestibles van un pas més enllà: incloem el cicle dels aliments (producció, distribució i consum) per a una regeneració inclusiva de la ciutat que encari reptes socials com la urbanització intensiva o les desigualtats socials, així com el canvi climàtic i la protecció dels recursos a les ciutats”, expliquen al seu lloc web.

Deu reptes per a vuit jugadors
Tècnics municipals, veïns, empresaris, consumidors, defensors del medi ambient, educadors, professionals dels serveis socials i experts en turisme són els vuit perfils de jugadors disponibles. Cadascun té uns interessos i unes habilitats que haurà de gestionar per aconseguir una ciutat verda i comestible.

“Hem plantejat el videojoc de manera que no hi ha personatges dolents, però sí conflictes entre els perfils i els indicadors de ciutat que cal millorar”, exposa Josep Pueyo-Ros, membre de l’ICRA i autor del joc.

Les mesures que cada jugador pot fer servir han d’encaixar amb els deu indicadors relacionats amb la construcció de la ciutat comestible: energia fotovoltaica, emmagatzament d’aigua de pluja, zones verdes, emissió/captura de nitrogen, arquitectura verda, renda verda veïnal, producció/consum d’aliments, efecte d’illa de calor i feina dels treballadors i voluntaris d’Edible Cities Solutions.

El videojoc “mai tindrà un accés obert a la ciutadania en general”, adverteix Pueyo-Ros. És un instrument pensat per a un determinat àmbit professional, que facilita la prova virtual d’estratègies per estudiar-ne l’eficàcia i l’eficiència abans d’implantar-les al món real.