repte Barcelona per a la Bona Alimentació i el Clima

Repte Barcelona per a la Bona Alimentació i el Clima

Per assegurar la transformació de les ciutats cap a sistemes alimentaris resilients i saludables

Dijous passat, durant la cloenda del VII Fòrum Global de Polítiques Alimentàries Urbanes del Pacte de Milà, es va presentar el Repte de Barcelona per a la Bona Alimentació i el Clima. Es tracta d’un procés de treball conjunt entre les ciutats per avançar en el compromís cap a sistemes alimentaris resilients i saludables, que inclou una eina tecnològica desenvolupada pel l’Ajuntament de Barcelona i la Red de Ciudades por la Agrocología.

L’aplicació tecnològica promou i facilita que les ciutats adoptin polítiques concretes per aconseguir aquests sistemes sostenibles. Proposa sis categories perquè els municipis puguin marcar-se objectius mesurables i factibles: cadena de comercialització alimentària, producció agrària, malbaratament alimentari, equitat social i econòmica, nutrició i dietes sostenibles, i governança.

Les fites que cada ciutat es marqui com a objectiu es mesuraran seguint una metodologia científica que calcula l’impacte de les aspiracions de cada ciutat a partir de sis indicadors: reducció d’emissions amb efecte d’hivernacle, despesa pública estalviada, beneficis econòmics per a la regió, reducció de la mortalitat, llocs de treball generats i aigua estalviada.

D’aquí a un any un informe avaluarà l’evolució de, com a mínim, sis ciutats que participin al repte. Les conclusions, que es podrien presentar al VIII Fòrum Global del Pacte de Milà 2022, es compartiran entre els municipis adherits al repte.

El Repte de Barcelona per a la Bona Alimentació i el Clima no només es llença al món, sinó que s’estén a les ciutats catalanes en col·laboració de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.