tomàquets

Crida per dissenyar el tomàquet ideal

El projecte HARNESSTOM vol millorar les varietats existents en col·laboració amb la ciutadania

Fa anys que el tomàquet s’ha convertit en paradigma de la pèrdua de sabor dels vegetals que es mengen. I alhora s’ha generat un moviment per retornar-li l’estatus que li pertoca. Així és com pagesos i entitats han començat a recuperar llavors de varietats de tomàquet antigues i organitzar fires i esdeveniments per posar-les en valor.

Entre les últimes accions en aquest sentit destaca el projecte europeu HARNESSTOM, coordinat per Antonio Graell, professor de recerca de l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP), i amb participació de la Fundació Miquel Agustí i de la Universitat Politècnica de Catalunya. L’objectiu de la iniciativa és millorar la qualitat i la resiliència de les varietats de tomàquet que es conreen, i per aconseguir-ho compta amb un pressupost de 8,07 milions d’euros durant quatre anys.

HARNESSTOM vol demostrar que l’ús de recursos genètics és “clau per a la seguretat alimentària, pot liderar la innovació i beneficiar tots els agents implicats”, expliquen al lloc web. Hi treballen investigadors de set països (Espanya, Itàlia, França, Països Baixos, Bulgària, Israel i Taiwan), que també volen implicar professionals de l’agricultura i la ciutadania en el disseny de les característiques que hauria de tenir el tomàquet perfecte.

La primera acció de ciència ciutadana del grup ha estat una enquesta, oberta fins a finals de gener de 2022, per conèixer com és el tomàquet ideal de la població. El qüestionari pregunta sobre diversos aspectes de varietats tradicionals de la fruita, des de l’aspecte físic fins al gust. “Els resultats guiaran l’equip de recerca en la selecció de varietats desenvolupades prèviament en els programes de recerca, les quals es posaran a disposició, de manera gratuïta, dels participants”, recull la Fundació Miquel Agustí.

La participació a l’enquesta és gratuïta, oberta a tothom i es pot fer des d’aquí.