una llavor que es comença a desenvolupar

Arrenca el Bibliollavors

Un servei pioner a la Biblioteca Collserola-Josep Miracle

Demà, 26 de gener, a les 17.30 h, la Biblioteca Collserola-Josep Miracle de Barcelona inicia el Bibliollavors, un projecte anunciat l’octubre passat que promou el préstec de llavors. Per a la inauguració s’ha organitzat un taller, en col·laboració amb Damià Gibernet, pagès de Collserola i responsable del Banc de llavors de Can Mandó, en què s’ensenyarà com plantar, recol·lectar i multiplicar llavors.

Els objectius d’aquesta iniciativa són que “la gent aprengui a fer-se planter, fomentar la circularitat i ajudar a recuperar el territori”, explica Núria Flo, directora de l’equipament i impulsora de Bibliollavors.

La biblioteca de llavors consisteix a cedir en préstec llavors d’hortalisses de la serra de Collserola. “L’usuari signarà un document per saber qui s’endú les llavors, que després haurà de reposar”, indica Flo. És a dir, cada persona que s’emporta llavors es compromet a plantar-les, fer-les créixer, multiplicar-les i tornar-ne unes quantes a la biblioteca perquè una altra persona pugui fer el mateix. D’aquesta manera es garanteix la supervivència de les llavors alhora que la ciutadania aprèn horticultura i pren consciència sobre la producció d’aliments.

Per començar hi haurà tres tipus de llavors diferents, una d’elles de tomàquet mandó, originari de la serra. I la iniciativa també inclou una col·laboració amb l’escola Nabí: “Ensenyarem a fer planter als alumnes i quan aconsegueixin reproduir les llavors, les podran intercanviar a la Fira agrícola de Vallvidrera”, detalla Núria Flo.

Tant el taller de demà com l’accés a la biblioteca de llavors són gratuïts i oberts a tothom.