hortalisses

Ecolocal, un certificat nou per als aliments ecològics i de proximitat

Per a menjadors escolars, restaurants i botigues

Ecolocal. Amb aquest nom, la Xarxa d’Agroecologia de Menjadors Escolars (XAMEC) i Slow Food Catalunya han posat en marxa un nou distintiu per identificar els aliments ecològics i de proximitat.

Es tracta d’un segell que vol garantir l’origen ecològic dels aliments i promoure la incorporació de criteris més sostenibles a la compra pública. Una nova certificació d’aliments ecològics i proximitat dirigida als menjadors escolars, però també a restaurants i establiments amb punts de venda.

Els objectius bàsics d’aquesta credencial són reconèixer la restauració compromesa i sostenible, evitar el frau al sector i facilitar la contractació pública que prevegi criteris ecològics i de proximitat. El distintiu verificarà el certificat ecològic dels productes i n’avaluarà la proximitat (distància màxima de 200 km). Es va posar en marxa al febrer i, a més de garantir l’origen dels aliments, vol fomentar-ne la incorporació fàcil a la compra pública.

El menjador escolar, restaurant o col·lectivitat que desitgi certificar-se haurà de contactar amb Intereco o XAMEC i omplir un formulari.  

Els impulsors
“Milers d’usuaris d’aquests establiments es veuran beneficiats per la transparència d’allò que mengen i la pagesia ecològica del nostre territori”, comenta el coordinador de la XAMEC, Yago Calbet. “Ecolocal té dos valors importantíssims: és el primer segell d’aquestes característiques que es podrà incloure en licitacions públiques. Per tant, tindrà un rol molt rellevant en la compra pública. D’altra banda, és la primera certificació a casa nostra que valorarà no només la producció ecològica, sinó també la proximitat, un requisit que cada cop demana més la població”.

La XAMEC i Cuiners km0 van començar a donar forma al certificat el 2020 amb el suport d’altres entitats, com Justícia Alimentària, Intereco, Mensa Cívica i l’Ajuntament de Barcelona.