taronja

Cinc districtes de Barcelona cullen taronges de l’arbrat públic

S’organitza una collita de taronges amargues per elaborar melmelada per a entitats socials 

Més de 700 Kg de taronges amargues que es transformaran en més d’11.000 pots de melmelada. Aquest ha estat el resultat de la recollida de taronges dels arbres fruiters de cinc districtes barcelonins: Sant Andreu, Les Corts, Ciutat Vella, Gràcia i Sant Martí. La melmelada, batejada com La Marga, es donarà a diferents entitats socials de cada districte.

Diumenge 27 de febrer es va programar una espigolada a aquests districtes amb l’objectiu d’aprofitar les taronges amargues (o bordes) dels tarongers plantats als carrers, per no desaprofitar-les. Aquesta iniciativa, duta a terme al districte de Sant Andreu l’any passat com a prova pilot, s’emmarca en l’Estratègia de l’alimentació sostenible 2030. 

Les taronges amargues recollides van anar a l’obrador de la Fundació Espigoladors, organització sense ànim de lucre que lluita contra les pèrdues i el malbaratament alimentari, per elaborar una melmelada 100 % natural. L’organització actua sobre tres necessitats socials: l’aprofitament alimentari, fomentar l’alimentació saludable i crear oportunitats laborals per a col·lectius en situació de risc d’exclusió social.

A més de l’espigolada, durant les pròximes setmanes, Epigoladors impartirà tallers en diverses escoles dels districtes per compartir amb l’alumnat el problema del malbaratament alimentari. Després, iniciarà un procés participatiu perquè els infants decideixin a quines entitats es destinaran les melmelades del projecte.

Altres maneres d’aprofitar la vegetació urbana
Les taronges amargues no són aptes per menjar, però sí que se’n pot fer confitura, i les fulles tenen propietats medicinals, com a sedants i estomacals. També s’utilitzen les propietats de les flors i el perfum que se’n deriva. Barcelona té més de 3.300 tarongers bords, un 1,5 % de tots els arbres de la ciutat. El veïnat amb més tarongers amargs és Sant Andreu, on n’hi ha més de 1.100.

Barcelona no és la primera ni l’única ciutat a aprofitar els fruits de l’espai públic. A Sabadell, des del 2019, es cullen les olives de les oliveres que hi ha al parc Central del Vallès i se’n fa oli.

A Còrdova, més d’un centenar de persones en risc d’exclusió social recullen tones de taronges de carrers, places i jardins, que també es venen per fer-ne melmelada i compost.