nen amb una pala en un hort

Una escola de Badia del Vallès guanya el primer premi nacional d’horts escolars ecològics

El centre La Sardana, guanyador amb el projecte “Estima’t l’hort”

“Estima’t l’hort”, la iniciativa de l’escola La Sardana de Badia del Vallès que utilitza un hort com a eina educativa, ha guanyat el Premi Weleda Open Garden 2021-22 (premi nacional d’horts escolars ecològics).

Es tracta d’un projecte que el centre educatiu va posar en marxa fa set anys per fomentar la cohesió social entre diferents grups d’edat i per afavorir l’experimentació espontània i el creixement personal, en contacte amb la natura. Des d’aleshores, l’activitat que l’escola fa al voltant de l’hort, també ha rebut el primer premi al Concurs d’Horts Escolars Ecològics de Catalunya (2017-18) i el curs passat va ser reconegut pel Departament d’Educació com a projecte innovador.

“L’hort s’ha convertit en una eina educativa molt atractiva, que dona un impuls nou a la curiositat i a les ganes d’aprendre i experimentar. Per tant, és un espai més d’aprenentatge de l’escola i per això compta amb el suport necessari per poder-lo fer funcionar, igual que les resta d’aules del centre”, expliquen els responsables de La Sardana al seu web.

Des del curs 2012-13, el centre és l’única escola verda de Badia del Vallès. D’aquesta manera, el compromís amb el medi ambient que La Sardana feia anys que duia a terme va merèixer un reconeixement institucional.

Altres exemples de com el contacte amb la natura està integrat en el dia a dia de l’escola són la jugateca ambiental (un espai on els alumnes dibuixen, juguen, aprenen o llegeixen), inaugurada a l’hort el curs 2019-2020, o la instauració dels hortimecres, en què s’organitzen tallers per practicar el manteniment de l’hort.