tomàquets cherry a la tomatera

La pagesia de Collserola rebrà una compensació econòmica pels beneficis socioambientals que genera

Aprovat el Contracte agrari de Collserola

Posar en valor i compensar econòmicament els serveis ecosistèmics que es deriven de la pràctica de l’agricultura a la serra de Collserola és l’objectiu del Contracte agrari de Collserola (CAC), que s’ha aprovat després d’un procés participatiu encetat el 2020.

D’aquesta manera, enguany la vintena de pagesos registrats que treballa al parc natural rebrà un ajut de 3.000 euros en contrapartida pels beneficis que la seva feina genera, més enllà de tenir cura de la terra, i que proporciona benestar social, econòmic i mediambiental per al conjunt de la societat. Es consideren serveis ecosistèmics derivats de l’agricultura de Collserola la conservació del mosaic agroforestal de la serra, del paisatge, de la biodiversitat, la reducció del risc d’incendis o la conservació de varietats locals d’aliments, entre d’altres.

Com s’explica al web del parc de Collserola, “l’ajut tindrà un import màxim de 3.000 euros per sol·licitant, en funció de les actuacions que es realitzin, i es complementarà amb un màxim de 3.000 euros més per a aquells projectes que instal·lin tanques cinegètiques a les finques”.

La convocatòria d’enguany compta amb el finançament de l’Ajuntament de Barcelona. A més, tot el procés d’elaboració del contracte, lligat al projecte Alimentem Collserola, té el suport dels ajuntaments de Sant Feliu de Llobregat, Molins de Rei, Cerdanyola del Vallès, Sant Cugat del Vallès, el Papiol, Sant Just Desvern i per l’Entitat Municipal Descentralitzada de Valldoreix, a més de fons del consorci del parc (que inclou l’Àrea Metropolitana de Barcelona).