okra

Una guia apropa aliments no mediterranis a la quotidianitat metropolitana

Molts dels productes ja es conreen a Catalunya

Col pak choi, gingebre, rave daikon, carbassa de serp o bissap són alguns dels aliments originaris de latituds no mediterrànies que des de fa més d’una dècada es troben amb certa facilitat a botigues i parades d’aliments. Fins i tot ja formen part de l’alimentació habitual dels ciutadans de l’àrea metropolitana de Barcelona. La novetat és que, darrerament, també es conreen aquí, com va passar fa uns segles amb el tomàquet, la patata o el pebrot.

“Són aliments enyorats i desitjats, alguns cultivats en hortes familiars del nostre voltant per alleugerir la nostàlgia i combatre el desarrelament, alguns també en horts de la petita pagesia local i d’altres arribats a través d’un mercat global. Aliments valorats i consumits arreu del món, també a Catalunya”, expliquen des de L’Etnogràfica, entitat responsable de la iniciativa. “”Aliments de proximitat per a tothom”, un recull d’ingredients, coneixements populars, vincles identitaris i informació pràctica per donar visibilitat i valor a les diverses maneres de menjar i d’entendre l’alimentació al nostre territori.”

Es tracta d’una guia de 20 aliments essencials en les dietes i el benestar emocional de moltes persones migrades i d’orígens diversos que viuen a Barcelona i rodalies. Són 20 aliments amb la fitxa corresponent en què s’hi recullen els diversos noms que reben segons la zona, quines característiques i propietats tenen, quan n’és la temporada i com cuinar-los.

Podeu descarregar-vos la guia aquí.