Subvencions a projectes alimentaris dels municipis metropolitans

Oberta la convocatòria per a la concessió d’ajuts per reforçar el sistema alimentari i promoure la sostenibilitat integral. El pla de l’AMB, dotat amb 350.000 euros per al període 2022-2023, cobrirà fins al 100 % del cost dels projectes municipals beneficiats.

L’Agència de Desenvolupament Econòmic de l’AMB ha obert, per primera vegada, una convocatòria de subvencions adreçada als municipis metropolitans per al foment d’activitats vinculades amb l’alimentació sostenible. Aquest pla de subvencions, dotat amb un total de 350.000 € (150.000€ per a l’any 2022 i 200.000€ per a l’any 2023), té la voluntat de reforçar el sistema alimentari metropolità a través de les polítiques alimentàries municipals.

Amb aquestes subvencions, l’AMB vol promoure la sostenibilitat integral (econòmica, ecològica, social i cultural) dels sistemes alimentaris locals i alhora avançar cap a sistemes alimentaris sostenibles, ja sigui a escala local o metropolitana.

La vicepresidenta de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB, Montserrat Ballarín, apunta que “aquesta primera convocatòria d’ajuts a projectes alimentaris permetrà que els ajuntaments metropolitans tirin endavant polítiques potents i innovadores al servei de la sostenibilitat i la seguretat alimentària“. A més, afegeix que “al territori metropolità tenim una indústria agroalimentària de primer nivell, una indústria que avança tecnològicament i que es reinventa constantment“.

El pla de subvencions preveu projectes municipals i també propostes que superin l’escala local i que beneficiïn més d’un municipi. Les subvencions atorgades suposaran entre el 70 % i el 100 % del pressupost del projecte, amb la possibilitat de rebre una subvenció màxima de 25.000 € quan es tracti d’un sol municipi i els imports màxims següents en els projectes de més d’un municipi:

  • 2 ajuntaments, màxim de 60.000 €
  • 3 ajuntaments, màxim de 90.000 €
  • 4 ajuntaments, màxim de 120.000 €
  • 5 ajuntaments o més, màxim de 150.000 €

Tots els projectes s’hauran de dur a terme entre l’1 de gener de 2023 i el 31 de desembre del 2023. Els ajuntaments que ho considerin podran executar-los a través d’entitats i empreses del territori.

Els objectius que persegueixen aquestes subvencions són:

  1. Impulsar o consolidar projectes en l’àmbit de les polítiques alimentàries municipals per aconseguir un sistema alimentari metropolità més sostenible, equitatiu i resilient.
  2. Afavorir les activitats locals de producció, distribució, transformació i consum de productes agroalimentaris de proximitat, sostenibles o agroecològics, així com les activitats de reaprofitament, economia circular i reducció del malbaratament alimentaris.
  3. Promoure la venda directa, els circuits curts de comercialització, la creació de noves infraestructures, la incorporació de nous professionals, la recuperació de terres en desús i noves iniciatives que afavoreixin el sector agroalimentari sostenible.

La convocatòria perquè els municipis presentin les sol·licituds estarà oberta fins al proper 1 de març del 2023.

Fer la sol·licitud