Millora dels entorns alimentaris en barris en situacions de vulnerabilitat
El projecte europeu FoodCLIC té com a objectiu dissenyar polítiques i iniciatives innovadores per millorar els entorns alimentaris de barris metropolitans amb població vulnerable.
Des de FoodCLIC s’està treballant amb metodologies de recerca-acció participativa i ja s‘han diagnosticat els entorns alimentaris de dos barris metropolitans: Fondo, a Santa Coloma de Gramenet, i Sant Cosme, a El Prat de Llobregat en col·laboració de moltes organitzacions i ciutadania. També s‘ha realitzat una anàlisi de polítiques i iniciatives que poden ser inspiradores per al procés.
D’entre una àmplia varietat de participants, el projecte compta amb la col·laboració dels Ajuntaments de El Prat de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet, i el procés està obert a la col·laboració d’altres ajuntaments i actors socials.
FoodCLIC està promogut des de l’AMB i el Living Lab de Salut d’IrsiCaixa amb la col·laboració de la Xarxa Alison,
Tallers de col·laboració
També des del projecte FoodCLIC s’estan organitzant diversos tallers per presentar i reflexionar entorn de la diagnosi dels entorns alimentaris amb representacions gràfiques i definir visions compartides per imaginar col·lectivament un futur més saludable i sostenible en barris vulnerables. Amb aquests tallers es pretén encetar un camí de col·laboració intersectorial entre actors relacionats amb el sistema alimentari i evitar les dinàmiques fragmentades, sovint menys efectives.
El proper taller amb professionals relacionats amb el sistema alimentari tindrà lloc el dia 30 de novembre de 9.30 a 13 h al Citilab de Cornellà.
Objectius del taller
- Presentar els objectius, els avenços i les properes passes del projecte FoodCLIC, així com el seu alineament amb les polítiques actuals
- Compartir i reflexionar entorn de la diagnosi inicial dels entorns alimentaris dels barris de Fondo (Santa Coloma de Gramenet) i Sant Cosme (El Prat de Llobregat), i les recomanacions polítiques elaborades des de el projecte FoodCLIC
- Definir visions de futur compartides per imaginar col·lectivament un futur cap a una alimentació més saludable i sostenible en barris en situacions de vulnerabilitat
- Fomentar sinergies i el treball col·laboratiu entre els diferents actors interessats en millorar entorns alimentaris locals en zones vulnerables de l’Àrea Metropolitana de Barcelona
Més informació sobre el projecte i el taller:
livinglab@irsicaixa.es
plestrategica@amb.cat
A partir del gener de 2024 s’organitzaran nous tallers per acabar de definir i implementar una estratègia de manera col·laborativa.