Projecte europeu FoodCLIC

Millora dels entorns alimentaris en barris en situacions de vulnerabilitat

El projecte europeu FoodCLIC té com a objectiu dissenyar polítiques i iniciatives innovadores per millorar els entorns alimentaris de barris metropolitans amb població vulnerable.

Des de FoodCLIC s’està treballant amb metodologies de recerca-acció participativa i ja s‘han diagnosticat els entorns alimentaris de dos barris metropolitans: Fondo, a Santa Coloma de Gramenet, i Sant Cosme, a El Prat de Llobregat en col·laboració de moltes organitzacions i ciutadania. També s‘ha realitzat una anàlisi de polítiques i iniciatives que poden ser inspiradores per al procés.

D’entre una àmplia varietat de participants, el projecte compta amb la col·laboració dels Ajuntaments de El Prat de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet, i el procés està obert a la col·laboració d’altres ajuntaments i actors socials.

FoodCLIC està promogut des de l’AMB i el Living Lab de Salut d’IrsiCaixa amb la col·laboració de la Xarxa Alison,

Tallers de col·laboració

També des del projecte FoodCLIC s’estan organitzant diversos tallers per presentar i reflexionar entorn de la diagnosi dels entorns alimentaris amb representacions gràfiques i definir visions compartides per imaginar col·lectivament un futur més saludable i sostenible en barris vulnerables. Amb aquests tallers es pretén encetar un camí de col·laboració intersectorial entre actors relacionats amb el sistema alimentari i evitar les dinàmiques fragmentades, sovint menys efectives.

El proper taller amb professionals relacionats amb el sistema alimentari tindrà lloc el dia 30 de novembre de 9.30 a 13 h al Citilab de Cornellà.

Objectius del taller

  • Presentar els objectius, els avenços i les properes passes del projecte FoodCLIC, així com el seu alineament amb les polítiques actuals
  • Compartir i reflexionar entorn de la diagnosi inicial dels entorns alimentaris dels barris de Fondo (Santa Coloma de Gramenet) i Sant Cosme (El Prat de Llobregat), i les recomanacions polítiques elaborades des de el projecte FoodCLIC
  • Definir visions de futur compartides per imaginar col·lectivament un futur cap a una alimentació més saludable i sostenible en barris en situacions de vulnerabilitat
  • Fomentar sinergies i el treball col·laboratiu entre els diferents actors interessats en millorar entorns alimentaris locals en zones vulnerables de l’Àrea Metropolitana de Barcelona

Més informació sobre el projecte i el taller:
livinglab@irsicaixa.es
plestrategica@amb.cat

A partir del gener de 2024 s’organitzaran nous tallers per acabar de definir i implementar una estratègia de manera col·laborativa.

Més informació sobre el projecte