Entra en funcionament el centre logístic de Terra Pagesa

Aquesta infraestructura permet promoure un model alimentari més sostenible, basat en productes locals de proximitat, de qualitat i de temporada

El 26 de novembre del 2024 es va inaugurar el nou centre logístic de la iniciativa Terra Pagesa a la nau del Biomarket, a Mercabarna. Aquest espai, que ha comptat amb el suport de l’AMB per a la seva posada en marxa, ocupa una superfície total de 280 m2 i contribuirà a reforçar les operacions logístiques de Terra Pagesa. El nou magatzem té dues cambres frigorífiques per als productes frescos, una zona d’emmagatzematge a temperatura ambient per als productes secs i un espai per preparar les comandes.

La posada en marxa d’aquest centre logístic permetrà que Terra Pagesa pugui disposar del control de les operacions de recepció, refrigeració i agrupació de comandes, alhora que fa possible disposar d’un espai físic des d’on fer les entregues in situ als compradors. Al mateix temps, la ubicació d’aquest equipament dins de la nau del Biomarket té un alt valor estratègic, ja que facilita considerablement la relació i la logística entre Terra Pagesa i els comerços, els productors i les cooperatives que habitualment es troben en aquest equipament.

Foment del consum de proximitat

Terra Pagesa és una activitat d’intermediació logística impulsada per la Unió de Pagesos que fomenta la comercialització de productes de proximitat i de temporada entre el petit comerç, els mercats al detall i la restauració col·lectiva del territori metropolità. L’objectiu de Terra Pagesa és contribuir a millorar els marges de benefici per als productors i els preus per al consumidor final, a la vegada que es fomenta el consum de proximitat. Per tal de contribuir a la construcció d’un sistema alimentari més sostenible, l’AMB ha subvencionat el projecte amb 100.000 € perquè es pugui posar en marxa.

Durant la presentació de l’acte, que ha comptat amb la intervenció de les diferents administracions i entitats que hi han col·laborat, Raquel Gil, consellera delegada d’Anàlisi de Polítiques Metropolitanes de l’AMB i regidora de Comerç, Restauració i Mercats de l’Ajuntament de Barcelona, ha manifestat que “la petita i mitjana pagesia és qui articula el territori, contribueix a l’arrelament de la població, preserva el patrimoni cultural alimentari i garanteix serveis ecosistèmics fonamentals, com la biodiversitat i la gestió dels recursos naturals. Massa sovint, però, la cadena agroalimentària no els dona el retorn just pel seu esforç. Aquesta realitat és insostenible, no només per a ells, sinó per al futur de la nostra alimentació i del nostre territori”.

Iniciativa sorgida des de l’economia social i solidària

Gil ha afegit que aquest projecte “és una iniciativa sorgida des de l’economia social i solidària; una economia que posa les persones i les necessitats del territori al centre. El fet que Terra Pagesa, i la fundació i la cooperativa que l’impulsen, treballin conjuntament per als pagesos i els comerços de proximitat és un model que ens inspira per avançar cap a un desenvolupament més sostenible i inclusiu”.