Programa AMBici a la feina

La promoció de l’ús de la bici per anar a la feina comença a casa

Amb l’objectiu de promocionar l’ús de la bicicleta en la mobilitat laboral als centres de treball, l’AMB ha posat en marxa un conjunt de mesures, que van des de la inauguració el 2017 d’un aparcament segur de bicicletes fins a l’actual aparcament soterrat de les oficines de l’AMB de la Zona Franca, que té 40 places i serveis de càrrega de bateries i de manteniment. També s’han dut a terme d’altres accions puntuals de promoció entre els treballadors de l’AMB, com cursos de formació ciclista o serveis gratuïts de mecànica per a la posada a punt de les bicicletes particulars.

En aquest article parlarem d’una de les mesures implementades: el programa AMBici a la feina, un programa de cessió gratuïta de bicicletes elèctriques per als treballadors de l’AMB.

Tot va començar l’any 2017, quan l’AMB va adquirir una flota de bicicletes elèctriques (13 unitats, una de les quals de bicicletes plegables) i es va posar en marxa el programa de cessió temporal, de 30 dies de durada. Així, tots els treballadors interessats a provar d’anar en bicicleta elèctrica a la feina disposaven de l’oportunitat de fer-ho de manera gratuïta.

Passos del programa de cessió: 1, adjudicar la bicicleta; 2, explicar els detalls de la bicicleta; 3, mostrar-ne els detalls, i 4, gaudir-la!

D’altra banda, el programa ofereix un servei d’acompanyament. Aquest servei s’ofereix per tal que, persones poc o gens familiaritzades en l’ús de la bicicleta tinguin un assessorament i un guiatge extern en la confecció del millor itinerari de casa a la feina i, a més a més, la primera vegada que el fan van acompanyades d’un professional, que els ajuda a identificar punts on cal estar alerta o prestar atenció especialment.

Companya de l’AMB amb l’instructor (servei d’acompanyament).

Així, gràcies al servei d’acompanyament, el programa de cessió ha arribat a moltes persones que mai no s’havien plantejat anar en bicicleta a la feina. De fet, les persones que han gaudit d’aquest servei d’acompanyament el valoren molt positivament.

En aquest sentit, des del maig del 2017 fins avui, el programa s’ha ofert ininterrompudament, a excepció del període de confinament total durant la primavera del 2020. Al llarg d’aquests primers set anys de funcionament, el programa de cessió ha assolit algunes dades rellevants:

  • S’han fet un total de 564 cessions, mitjançant 58 torns de 30 dies de durada.
  • D’aquestes cessions, 161 persones han estat usuàries novelles (90 dones i 71 homes).
  • Aproximadament, el 20 % de la plantilla actual de l’AMB ha utilitzat el servei almenys una vegada.
  • En total, les bicicletes han recorregut 74.174 km, fet que representa una mitjana de 88 km en dies feiners i un estalvi total d’emissions a l’atmosfera de 8,9 tones de CO2 equivalent.
  • L’edat mitjana dels usuaris és de 40,9 anys.
  • El 42 % mai no havia provat una bicicleta elèctrica.

Més recentment, durant el 2023, hem afegit una nova bicicleta plegable a la flota i també hem instal·lat una cadira per portar infants a una altra bicicleta. Així, el programa de cessió s’apropa als treballadors amb infants i afavoreix la conciliació familiar.

Com valoren el programa de cessió de bicicletes els usuaris?

La Gemma Ariasol treballa a l’Oficina de la Bicicleta i ha estat una de les darreres usuàries del programa. La Gemma va gaudir d’una bicicleta plegable, ja que disposa d’un espai limitat per guardar-la a casa. També va sol·licitar el programa d’acompanyament perquè, malgrat que ja sabia anar en bicicleta, no estava habituada a circular per la ciutat de Barcelona.

Una companya de l’AMB que ha explicat la seva experiència.

“El juny del 2023 els meus companys em van parlar del programa AMBici a la feina. Tot i que sempre m’ha agradat anar en bici, no em sentia prou segura per utilitzar-la dins de la ciutat i no ho considerava una opció vàlida per al dia a dia. A més, el fet de no disposar d’un aparcament a prop de casa per poder deixar la bici era un altre gran problema.”

“El programa AMBici a la feina em va oferir la possibilitat de disposar durant tot un mes de forma gratuïta d’una bici elèctrica plegable, que cabia perfectament a l’ascensor de casa meva, i una instructora en mobilitat ciclista em va fer l’acompanyament el primer dia de la feina a casa.”

“El servei d’acompanyament va ser clau: a més d’ensenyar-me la ruta més segura, les normes bàsiques de circulació i la senyalització de les maniobres en bici, em va donar la seguretat necessària per circular-hi. Des d’aleshores utilitzo la bici cada dia: per anar a la feina, per oci i per estudis. No m’haguria imaginat mai que pogués ser tan fàcil fer el canvi.”

L’Anna Fabregas treballa a l’Àrea del Cicle de l’Aigua de l’AMB i va ser la primera persona a gaudir de la bicicleta amb cadireta per a infants. Gràcies a la cadireta, han pogut gaudir de l’experiència ella i el seu fill.

“En poques setmanes vam construir unes noves rutines en les quals vam incorporar la bicicleta. Primer ens aixecàvem, esmorzàvem i ens organitzàvem per sortir. Al posar-nos les sabates el meu fill ja em demanava de posar la seva motxilla dins de la cistella de la bici.”

“Després anàvem cap a l’aparcament, posàvem la bateria a la bici, col·locàvem la cistella, trèiem les cadenes i ens posàvem els cascs. Pujàvem a la bici (primer ell i després jo) i arrancàvem: «Corre, mami, més ràpid… Fes ring-ring!», em demanava.”

“En arribar a l’escola, em preguntava si després el vindria a buscar amb la bici, i jo li deia que sí. Seguidament, em dirigia cap a l’AMB, sovint per Montjuïc, ja que la bicicleta elèctrica m’ajudava a pujar i aprofitava per gaudir de l’olor i l’ambient fresc del parc al matí.”

“El programa AMBici a la feina m’ha ofert la possibilitat de disposar durant tot un mes de manera gratuïta d’una bici elèctrica amb cadireta. Això m’ha permès dur el meu fill, recollir-lo de l’escola i compartir aquesta estona tan bonica plegats. Estem encantats tots dos d’haver pogut gaudir-la.”

“Ara sovint em pregunta quan tornarem a anar en bici, i jo li dic que l’he tornat perquè ens l’havien deixat a la meva feina. «A veure si d’aquí uns dies ens la deixen un altre cop», li dic. Des d’aleshores he tornat a moure’m en transport públic, tot i que em plantejo diferents opcions per seguir pedalant (incorporant una cadireta, és clar!).”