Experiències cicloturistes d’arreu i per a tothom

El passat 17 de setembre, en el marc de la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible, l’Oficina Metropolitana de la Bicicleta i el BACC vam organitzar conjuntament un col·loqui sobre el cicloturisme en forma de trobada a l’espai Línia. Tres convidats, de manera desinteressada i entusiasta, van compartir amb el públic assistent les seves experiències, aprenentatges i anècdotes al voltant dels seus viatges de cicloturisme.

En primer lloc, Laura Chavez del BACC, va fer una breu introducció i reflexió sobre els conceptes bàsics del cicloturisme.

Què és el cicloturisme?
El cicloturisme és el fet de viatjar fent servir la bicicleta com a vehicle.

És clar que quan optes pel cicloturisme en les teves vacances hi ha factors importants que condicionen el destí i la ruta; per exemple, cal tenir en compte la velocitat de viatge i, per tant, els dies disponibles, per definir la ruta. Però també cal conèixer el teu cos i les habilitats per determinar l’exigència i la preparació física. Finalment, i no menys important, cal escollir bé l’equipatge així com l’equipament bàsic.

Qui pot practicar el cicloturisme?
Qualsevol persona que pugui disposar d’una bicicleta, bé sigui pròpia o de lloguer. A més, es pot viatjar amb la família, amb amics, en grups organitzats o en solitari; totes les opcions són possibles.

On es pot fer cicloturisme?
En bicicleta et pots desplaçar a qualsevol part del món per camins i carreteres, ja siguin exclusives per a ciclistes o bé compartides amb vehicles motoritzats. Pel que fa a les vies exclusives per fer rutes interurbanes en bicicleta, de les opcions que tenim més a prop destaquem les vies verdes i les rutes Eurovelo.

A continuació, els convidats ens van explicar les seves experiències personals, anècdotes i detalls sobre els seus viatges en bici.

Tomás Russi, fotògraf i activista de la bici, va explicar com es va animar a fer cicloturisme amb la motivació d’assolir un repte personal: poder fer tota la ruta amb una bicicleta urbana estàndard i amb l’equipament bàsic, sense fer cap inversió especial o específica. Acompanyat del seu amic Adri, també activista de la bici, van pedalar durant dos dies per la via verda que recorre la Val de Zafán, la Terra Alta i el Baix Ebre, així que van fer una ruta, d’anada i tornada, d’un total de 180 km.

En Tomás va destacar la bellesa del paisatge i la comoditat de pedalar en una via verda completament preparada per donar servei als cicloturistes. També va compartir els seus principals aprenentatges:

  • Les vies verdes són entorns ideals per iniciar-se en el món del cicloturisme, perquè al ser vies exclusives són més tranquil·les, segures i ben dotades de serveis diversos.
  • Tenir una bona experiència cicloturista no depèn del tipus de bicicleta ni tampoc de tenir un equipament molt complet o especialitzat, sinó que és més rellevant planificar un itinerari adaptat a la capacitat física del teu propi cos.

Belén Lapardina, treballadora de l’AMB, que arran de la pandèmia va decidir optar per la bici com al seu mitjà de transport per anar a la feina, va explicar que aquest estiu es va estrenar en el món del cicloturisme fent una ruta en bici pel Danubi.

A partir del consell d’una agència de viatges (Rutas Pangea), va decidir iniciar la ruta al lloc de naixement del Danubi (Donaueschingen) fins a la localitat de Donauwörth, Alemanya. Com que és una ruta ciclista molt popular, hi ha l’opció de llogar les bicicletes al punt d’inici de la ruta i tornar-les al final, així com contractar el servei de trasllat de l’equipatge a cada hotel on pernoctes al llarg de la ruta. Aquest servei li va permetre viatjar sense portar el pes de l’equipatge a la bici, així que només va haver de dur l’equipament mínim necessari: mapa, cadenat i eines per reparar punxades o petites avaries, entre d’altres.

De la mateixa manera que el Tomás, per a la Belén va ser ideal introduir-se en el món del cicloturisme gràcies a una ruta preparada i exclusiva per a la bici. Va destacar, a més, la bona senyalització de la ruta, que els va permetre orientar-se amb facilitat en tot moment, així com tots els equipaments i serveis que s’ofereixen, que permeten que persones de totes les edats i condicions físiques puguin seguir aquesta ruta amb comoditat.

Finalment, pel que fa a l’Àngela, també una persona molt entusiasta de la bici i molt aficionada a viatjar i conèixer el món, ens va explicar que es va animar a fer la seva primera aventura cicloturista en solitari pels Alps el 2018, en què va començar des de França i va travessar cinc països.

Durant 24 dies, va pedalar un total de 1.830 km amb un desnivell acumulat de 24.864 metres. Tot i que l’Àngela reconeix que va ser una primera aventura molt exigent, des d’aleshores no ha parat de planificar i fer rutes per diverses parts del món, tant en solitari com en companyia, i sempre amb molts reptes que, un cop superats, li han aportat moltes oportunitats de creixement personal i físic.

Per acabar la seva presentació, va compartir els seus aprenentatges principals resumits en quatre frases molt inspiradores:

  • “Els nostres neguits són més grans que la realitat”
  • “El que desitgem està a l’altra banda de la por”
  • “La soledat és l’art de confiar en mi mateixa i en el meu món interior”
  • “Cal planificar deixant anar el control”

Des de l’Oficina Metropolitana de la Bicicleta estem profundament agraïts als tres ponents i la seva generositat de compartir experiències en primera persona que de ben segur animaran a més gent a provar el cicloturisme com una manera sostenible, neta, activa i saludable de viatjar. Tant és el destí, si proper o llunyà, ja que queda clar que qualsevol part del món ofereix moltes possibilitats, i únicament cal adaptar bé la ruta a les condicions físiques, les habilitats ciclistes i el pressupost.

Podeu consultar les presentacions cicloturistes aquí: