El PMES i el conreu de les vinyes

El passat dia 10 de novembre, la classe de 1r de primària de l’Escola Sant Francesc d’Assís de Sant Joan Despí va participar a l’activitat El conreu de la vinya al parc de la Fontsanta. Vam tenir l’oportunitat de fer unes quantes preguntes a la persona responsable del grup i a dos alumnes de la classe! Entre altres coses, destaquen el contacte amb la natura com una  eina imprescindible d’aproximació a la sostenibilitat i subratllen la proximitat a l’escola i el coneixement del parc com a aspectes clau a l’hora d’escollir l’activitat.

Això va ser el que ens van dir…

Entrevista a la Natàlia, responsable del grup

Creus que és important fomentar el respecte pel medi ambient i conscienciar els alumnes sobre les problemàtiques ambientals?

Si, crec que és molt important perquè quan siguin grans, com a ciutadans del futur, ells seran els que cuidaran del planeta i el seu entorn i què millor que conscienciar-los experimentant: no estar a l’aula i sortir fora perquè estiguin en contacte amb la natura, que puguin participar d’això i que ells vegin que també poden posar el seu gra de sorra. Això és molt important!

Quin tipus d’accions de sensibilització ambiental i/o de sostenibilitat realitzeu a l’escola?

Bé, doncs normalment intentem fer reciclatge amb material reutilitzat, per exemple, fem tallers de plàstic amb coses que ja s’han fet servir. També intentem reduir el paper d’alumini, el paper de vàter, intentem no malgastar l’aigua… També participem a totes les activitats de sostenibilitat que ens ofereixen pels diversos nivells. Cada nivell fa alguna cosa!

Per què heu escollit fer aquesta activitat en concret?

Doncs perquè és una activitat adequada pel nivell dels nens (som una classe de 1er de primària), són petits i per tant sovint no tenim gaires coses per a fer. Aquesta és una activitat propera a l’entorn dels nens i nenes, el parc ja se’l coneixen i se’l fan seu de seguida… És una activitat molt maca perquè és d’entorn, de descoberta i a més a més de sostenibilitat.

Què és el que més t’ha agradat o has trobat més interessant de l’activitat?

A mi m’agrada molt el contacte que tenen amb la natura, encara que sigui a prop de casa! M’agrada que prenguin consciència de que no cal que vagin lluny per poder cuidar el seu entorn. Ells estan aquí, és el seu poble, és casa seva i estan en contacte amb la natura, amb les plantes i respirant aire… que a vegades els hi falta! (riu)

Moltes gràcies!

img_20161110_110347

Entrevista al Pau i l’Aina, alumnes de la classe

Creieu que és important que a l’escola ens ensenyin a tenir cura de les plantes, els animals i en aquest cas, de les vinyes?

Sí! Hem de protegir l’entorn per no fer-nos mal i perquè tots estiguem bé! Les vinyes cal protegir-les perquè fan molts raïms que ens podem menjar per estar molt sans i forts!

Què creieu que podeu fer a l’escola o a casa per ajudar a protegir el vostre entorn?

Regar les plantes i cuida-les, cuidar l’escola, cuidar les mestres, si tenim un aniversari fer regals molt bons… També no llençar la brossa pel terra!

Us ho esteu passant bé en aquesta activitat?

Sí , molt!

Què els hi diríeu a altres nens i nenes que encara no hi hagin participat? Els hi recomanaríeu?

Els hi diríem que es diverteixin molt, que aquest lloc és molt especial i que si venen aquí doncs que esmorzin al parc, que juguin i que facin les activitats que hem fet nosaltres.

Que vinguin a conèixer les vinyes i aprenguin les coses que hem après nosaltres: què són els ceps, els pàmpols…i que s’ho passin molt bé!

Moltes gràcies!

aua