Consum responsable, també per Nadal

Durant les festes nadalenques és més difícil ser un consumidor responsable, ja que són. dates tradicionalment més consumistes de l’any on s’incentiva l’adquisició de tota mena de regals. El Compartim un Futur us vol donar algunes idees per tal que les vostres compres tinguin un impacte positiu. Esperem que les aprofiteu i que gaudiu d’un Nadal més sostenible:

  1. Feu regals no materials: un sopar, una escapada de cap de setmana, un curs de fotografia…, el mercat us ofereix centenars de possibilitats per regalar experiències!
  2. Reduïu el nombre de regals i d’aquesta manera també podeu augmentar la qualitat del regal. Hi ha diferents opcions per aconseguir-lo: organitzar un “amic invisible”, fer regals en conjunt amb altres persones, fer rodes d’intercanvi d’objectes…
  3. Regaleu objectes que us ajudin a evitar els residus diaris: cistelles, bosses o carretons per fer la compra, ampolles per beure aigua (hi ha models molt sofisticats!), carmanyoles pel menjar, embolcalls pels entrepans, bosses per guardar el pa, compostadors per fer adob a casa amb la matèria orgànica, iogurteres…
  4. Regaleu aliments de proximitat o d’empreses amb valor afegit. Hi ha moltes alternatives per regalar als més gourmets com, per exemple, les melmelades d’Es-Imperfect, marca d’una iniciativa compromesa contra el malbaratament alimentari, els vins i olis de L’Olivera, una cooperativa d’integració social, o les galetes d’El Rosal, elaborades per persones amb discapacitat o trastorn mental.
  5. Feu servir menys paper de regal: reserveu una caixa gran (o una per a cada membre de la família) plegada durant l’any, així quan arriba el Nadal, la desplegueu i poseu a dins els regals sense embolicar. També podeu posar les coses amagades entre encenalls o boles de paper de diari. Una altra opció és embolicar els regals amb roba, com fa la tècnica japonesa furoshiki: s’emboliquen els paquets amb un tros de roba i diversos sistemes de nus per donar un valor afegit a l’obsequi.

Feu regals no materials. Reduïu el nombre de regals. Regaleu objectes que us ajudin a evitar els residus diaris. Regaleu aliments de proximitat o d’empreses amb valor afegitFeu servir menys paper de regal.

En qualsevol cas, sempre caldrà que feu servir criteris de consum responsable en el moment d’anar a adquirir un regal:

  • Penseu sempre abans de comprar: què necessita aquella persona i si allò que anem a regalar-li serà d’utilitat o només serà un caprici. Compreu i consumiu sempre en la mesura justa.
  • Mireu opcions de regal en el mercat de segona ma o d’intercanvi: roba, objectes antics, llibres, col·leccionisme, articles d’electrònica, joguines… En aquest sentit, cal destacar la iniciativa d’intercanvi “Renova les teves joguines” que organitza l’Ajuntament de Barcelona de l’11 de novembre al 21 de desembre. A més, la reutilització o l’intercanvi d’objectes és una eina que serveix per educar en la sostenibilitat.
  • Feu servir el comerç de proximitat i aquells establiments que venen productes d’origen local, ecològic, a granel, de comerç just i /o artesanals. D’aquesta manera, reduireu la petjada de CO2 del que compreu, minimitzareu els residus, menjareu més sa i sereu solidaris.
  • Eviteu el malbaratament alimentari: planifiqueu bé els àpats per no haver de llençar el menjar; poseu racions una mica més petites als plats (és millor repetir que deixar-ne al plat); eviteu els ingredients que es facin malbé; feu menjar que es pugui congelar en cas que sobri; aprofiteu el menjar sobrant per fer noves receptes…