Dia de l’Educació Ambiental

El programa Compartim un Futur, aposta per una educació per a la ciutadania, compromesa i activa

El 26 de gener es va commemorar el Dia Mundial de l’Educació Ambiental amb el propòsit de conscienciar la ciutadania perquè conservi i protegeixi el medi ambient amb la realització d’accions i activitats educatives.

La celebració d’aquest dia s’inicia l’any 1975, amb el Seminari Internacional d’Educació Ambiental que tenia lloc a Belgrad (llavors capital de Iugoslàvia) on van participar experts de més de 70 països. En aquell esdeveniment es van establir els principis de l’educació ambiental que van quedar recopilats a la Carta de Belgrad, en el marc del programa de les Nacions Unides pel medi ambient.

Anys més tard, durant la celebració, el 1992, de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient i Desenvolupament a Rio de Janeiro es va introduir el concepte de desenvolupament sostenible que fa evolucionar el concepte d’educació ambiental cap al d’educació per a la sostenibilitat.

És sota aquest darrer concepte que desenvolupem totes les activitats del programa Compartim un Futur, com una forma d’educació per a la ciutadania, compromesa i activa. Des del nostre programa entenem que l’educació per a la sostenibilitat va més enllà de l’educació ambiental en el sentit que considera la perspectiva humana i social, a més de la dimensió científica, com a essencials per a la protecció ambiental.

Durant el Congrés Internacional d’Educació i Formació sobre Medi Ambient celebrat a Moscou l’any 1987, es va consensuar la definició més estesa d’educació ambiental: “L’educació ambiental és un procés permanent en el qual els individus i les comunitats prenen consciència del seu medi i aprenen els coneixements, els valors, les destreses, l’experiència i, també, la determinació que els capaciten per actuar, individualment i col·lectivament, en la resolució dels problemes ambientals presents i futurs.”

Així, des de fa 45 anys, tots els que ens movem per educar la societat en el respecte i la protecció de l’entorn i el medi ambient celebrem d’una manera especial cada 26 de gener.