Calculem el valor dels nostres aliments

Saps quant valen els aliments que consumeixes? Quants recursos són necessaris per produir-los? El Valor dels Aliments és un projecte engegat per la Fundació ENT, l’Associació de Naturalistes de Girona i l’Associació Espai Ambiental amb l’objectiu de sensibilitzar les persones contra el malbaratament alimentari.

La iniciativa vol aconseguir que la gent prengui consciència sobre els recursos que han fet falta per produir aquests aliments i així reduir la pèrdua de valor, un dels motius pels que cada català llença 35 kg de menjar a les escombraries cada any.

Així doncs, els impulsors d’aquest projecte han preparat una pràctica calculadora en línia per descobrir-ho. Els resultats es basen en tres indicadors ambientals (la petjada de carboni, la petjada hídrica i l’ocupació de terra) que estan associats a la producció dels aliments i al seu valor econòmic.

valor_dels_aliments-03

Amb la calculadora obtindreu respostes a preguntes com: quanta aigua s’utilitza per produir un tall de carn?, quanta ocupació de terra fa falta per produir ous?, o a quantes dutxes equival consumir un tomàquet?

Gràcies a aquesta iniciativa podrem descobrir els tres tipus de valors que tenen els aliments que mengem:

  • Valor ambiental: perquè s’utilitzen molts recursos per a produir-los (energia, aigua, terra de cultiu) i quan es llencen esdevenen un residu que cal gestionar.
  • Valor cultural i social: perquè els aliments són al centre de la cultura i de la identitat dels pobles, i perquè satisfan una necessitat bàsica i un dret fonamental: el dret a tenir una alimentació.
  • Valor econòmic: perquè el consum d’aliments és una de les principals despeses econòmiques de les famílies, que a més ajuda a sostenir el sector agroalimentari. El malbaratament d’aliments suposa una pèrdua recursos naturals i de milers de milions d’euros a tot el món.

Podeu complementar aquests coneixements sobre malbaratament alimentari amb les activitats relacionades que tenim a Compartim un Futur. I tu, ja has calculat quant valen els teus aliments?