ApS de salut ambiental de l’Institut Bonanova: causes i conseqüències de la contaminació atmosfèrica i acústica

Durant el curs 2020-21, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha liderat i coordinat diferents projectes d’aprenentatge servei (ApS) ambiental coproduïts amb diferents centres educatius. Després de les sessions d’aprenentatge, en les quals l’alumnat ha aprofundit en la temàtica del seu projecte mitjançant sessions de formació impartides per l’AMB i entitats col·laboradores, s’han dut a terme serveis comunitaris al territori.

Un dels projectes, que tractava sobre salut ambiental, l’ha desenvolupat l’Institut Bonanova de Barcelona. Concretament, l’alumnat que cursa el CFGM Cures Auxiliars d’Infermeria ha estudiat i pres mesures sobre el nivell de soroll i de partícules PM10 i PM2,5 presents en l’aire al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera del districte de Ciutat Vella a Barcelona.

Per desenvolupar el projecte han comptat amb l’assessorament i suport de dues persones expertes: una en contaminació atmosfèrica, del Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal), i l’altra en contaminació acústica, del Servei de Prevenció i Control de la Contaminació Acústica i Lumínica de la Generalitat de Catalunya. També han col·laborat activament en el projecte el CRP-Ciutat Vella i Siboc Projectes Ambientals, aquest últim duent a terme la dinamització i assessorament de tot el procés.

El projecte es va iniciar amb sessions de formació teòriques específiques per a cada contaminant i després es van fer sessions pràctiques, en les quals l’alumnat va prendre mesures reals amb els sonòmetres cedits per la Generalitat de Catalunya i el sensor SmartCitiZen cedit per ISGlobal, que, a més, permet introduir les dades obtingudes a la plataforma smartcitizen.me, la qual recull els resultats obtinguts arreu del món.

Posteriorment, van analitzar i interpretar els resultats i van dissenyar mapes interactius en els quals es poden consultar de manera molt entenedora els resultats obtinguts. També s’hi recull informació complementària, com per exemple quines són les fonts de contaminació en el moment de fer la mesura. Ho podeu consultar tot aquí!

A continuació, us mostrem alguns dels resultats:

A causa de la situació sanitària actual provocada pel SARS-CoV-2, el servei es va haver d’adaptar a un format virtual tot mantenint els objectius principals: difondre els resultats obtinguts sobre qualitat de l’aire (contaminació atmosfèrica i acústica), conscienciar la ciutadania sobre la importància de viure en entorns amb una bona qualitat ambiental per reduir els impactes sobre la salut i donar a conèixer bones pràctiques que poden ajudar a millorar la qualitat ambiental.

Per assolir aquests objectius, cada grup de treball ha elaborat un video divulgatiu i ha dissenyat una activitat didàctica perquè tant la ciutadania com els centres educatius disposin d’aquests recursos per treballar la temàtica.

Voleu veure els vídeos i provar de resoldre les activitats? Tots els recursos s’han recollit en un web, que podeu consultar aquí.

Esperem que aquests vídeos i activitats ajudin a transformar el barri en un entorn més saludable per als veïns i les veïnes!