Setmana Europea de l’Energia Sostenible 2021

Enguany la Setmana Europea de l’Energia Sostenible se celebrarà del 25 al 29 d’octubre. Us animem a adherir-vos-hi i a conèixer les accions de suport que us oferim.

La campanya per a tot Europa

Europa celebra enguany la Setmana Europea de l’Energia Sostenible amb el lema “Cap al 2030: reformar el sistema energètic europeu”, que té per objectiu conscienciar la societat amb actuacions i activitats al voltant de l’eficiència energètica, les energies renovables i el paper clau de la ciutadania en la transició energètica. 

En un context d’emergència climàtica i en el marc de la crisi sanitària mundial, és més necessari que mai que avancem amb determinació en la transició energètica cap a un nou model energètic net, sostenible, descarbonitzat, distribuït i democràtic. Les persones tenim la clau per capgirar la situació a través de la participació i la implicació en la gestió de l’energia que utilitzem en el nostre dia a dia.

La Setmana Europea de l’Energia Sostenible inclourà activitats virtuals, els premis EUSEW i el segon Dia Europeu de l’Energia per a Joves.

Els ajuntaments, les entitats, les empreses i la ciutadania es poden adherir a la campanya promovent accions que ajudin a apoderar la ciutadania i també les empreses per fer realitat aquesta nova cultura energètica, que ja no pot esperar. Com en cada edició, animem els ens locals a organitzar accions, jornades per l’energia sostenible, dies de l’energia… per conscienciar la ciutadania, en el marc de jornades o activitats d’energia sostenible, i per donar visibilitat al vostre compromís climàtic com a ens adherits al Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia. Compteu amb el suport de les administracions supramunicipals a aquest efecte.

Campanya i recursos de suport al món local a Catalunya

Les administracions supramunicipals (ICAEN, Diputació de Barcelona, Diputació de Girona, Diputació de Tarragona, Diputació de Lleida, AMB, Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i CILMA) i l’Ajuntament de Barcelona, us presentarem durant el mes de setembre la campanya de comunicació pròpia amb lema i imatge renovats.

Us avancem que recuperem l’oferta de recursos presencials com a complement a activitats organitzades pels ens locals membres de la Xarxa entre el 18 d’octubre i el 19 de novembre. I també disposareu de recursos virtuals oberts. 

A Catalunya, la Setmana Europea de l’Energia Sostenible està organitzada per:

Suport per als ens locals: passos que cal seguir

1. Adhesió

Adherir-se, manifestar el compromís i participar a la Setmana de l’Energia Sostenible 2021, segons el formulari en línia

L’adhesió a la Setmana no implica la petició de recursos, sinó el compromís de l’ens local, entitat, empresa o persona a títol a individual de donar suport i alinear-se amb els objectius de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible 2021.

La participació a la Setmana implica organitzar una o diverses accions en el marc de la campanya o incloure accions ja previstes dins d’aquest paraigua. Animem tots els ens locals adherits al Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia a adherir-se a la Setmana Europea de l’Energia Sostenible 2021 com a resposta als compromisos climàtics adquirits.

2. Recursos presencials que es poden sol·licitar

Enguany, l’oferta de recursos es modifica i s’adapta de nou, fruit de la situació sanitària. Apostem per un model híbrid, amb activitats virtuals i presencials.

En cas que l’ens local estigui interessat a sol·licitar recursos presencials de suport, podeu consultar el Catàleg de recursos per als ens locals en l’àmbit competencial corresponent.

Basant-se en el Catàleg, cada ens local pot sol·licitar els recursos segons el seu mecanisme de petició i de suport corresponent al seu àmbit territorial. Podeu enviar peticions fins a l’1 d’octubre o esgotar els recursos disponibles per a les dates habilitades. S’atendran les peticions per estricte ordre d’arribada.

Inclosos en el catàleg, des de l’AMB oferim els recursos següents:

Activitats

Endinsa’t en l’aigua i l’energia de casa

L’energia pel canvi

Construïm un molinet de vent!

Informació i reserves de les activitats: https://www.amb.cat/web/ecologia/agenda/inscripcions-activitats/

Exposicions

L’energia i tu (secundària) i Energia per a tothom (formació no reglada i ciutadania)

Informació i reserves de les exposicions: assessoria.compartim@amb.cat; 671 33 23 12

Publicacions

Fem un recorregut per l’aigua i l’energia de casa (fullet pdf)

Activitats prèvies per a formació no reglada i ciutadania

Activitats posteriors per a formació no reglada i ciutadania

Activitats prèvies per a formació reglada

Activitats posteriors per a formació reglada

Pòster Energia i canvi climàtic (pdf)

Llar eficient (fullet pdf)

Recursos virtuals

Joc de l’aigua i l’energia a casa (Genial·ly)

Vídeo sobre causes i efectes del canvi climàtic

3. Recursos virtuals oberts

Els recursos virtuals s’oferiran conjuntament en un únic portal interactiu entre totes les administracions organitzadores de la Setmana (ICAEN, AMB, Diputació de Barcelona, Diputació de Girona, Diputació de Tarragona, Diputació de Lleida i recursos virtuals de l’Ajuntament de Barcelona) sota la coordinació de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

L’objectiu ha estat unir i evitar duplicitats per tal d’oferir-vos, als ens locals i, per extensió, al conjunt de la ciutadania, un recull de recursos específicament virtuals. El portal recollirà recursos virtuals entre infografies, vídeos, reptes, seminaris web i l’estrena d’una sèrie en línia.  

El portal està plantejat no només com un catàleg de recursos sinó com una narració que permet entendre el repte d’avançar en la transició energètica conjuntament i que es pot fer arribar i difondre directament a la ciutadania.

El portal i els recursos virtuals els presentarem el mes de setembre i seran oberts per a tots els ens locals de Catalunya i no territorialitzats per demarcacions, comarques o altres àmbits concrets. El portal interactiu serà adaptable i personalitzable per als ens locals sota demanda a xarxasost@diba.cat

Els recursos virtuals inclosos NO estan sotmesos a petició individualitzada via formulari de peticions; en canvi, us proposem dos tipus d’accions:

  1. Fer-ne difusió a través dels vostres canals digitals de comunicació del portal en conjunt o d’algun dels recursos virtuals inclosos.
  2. Adherir-vos a les accions digitals que proposem i implicar-hi de manera més directa a la ciutadania.

Tots els recursos virtuals que oferirem des de les entitats organitzadores, així com el formulari d’adhesió, recursos gràfics i de comunicació i tota la informació, estaran publicats properament a la pàgina web de la Setmana icaen.gencat.cat/setmanaenergia.

4. Agenda d’activitats

Es donaran d’alta les activitats pròpies que s’organitzaran a l’Agenda d’activitats de la Setmana de l’Energia de l’ICAEN. Les activitats cedides les publicaran les mateixes entitats supramunicipals en nom de l’ens local.