L’Àgora d’ecologia ens parla de la transició energètica

L’Àgora s’ha convertit en el nou espai d’intercanvi de coneixement, idees i sinergies dins de l’Àrea d’Ecologia de l’AMB. Periòdicament s’organitzen aquestes trobades, en les quals tots els treballadors d’aquesta àrea tenen l’oportunitat de conèixer de prop un projecte, pla o programa que està impulsant algun dels Serveis.
El passat 4 de febrer l’Oficina de Transició Energètica (OTE) del Servei d’Emergència Climàtica i Educació Ambiental va explicar els projectes que estan duent a terme relacionats amb la transició energètica. La trobada va iniciar-se amb una ponència de la cap del Servei, Ana Romero, que va destacar diferents aspectes de la Conferència de les Nacions Unides sobre canvi climàtic COP26 de 2021 a Glasgow (Regne Unit).
Al llarg de dues hores es van tractar diferents temes, els quals es resumeixen a continuació mitjançant preguntes i respostes.

Què és la COP26? Quines implicacions té?
La COP26 (Conferència de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic ) és una cimera que es va fer el 2021 a Glasgow amb més de 190 líders mundials per tractar l’emergència climàtica. Aquesta reunió l’organitza les Nacions Unides cada 5 anys amb l’objectiu principal de pactar les mesures que han d’adoptar els diferents països per fer front al canvi climàtic.
En aquesta última cimera es va actualitzar l’objectiu límit d’augment de l’escalfament global a 1,5 ºC, enfront dels 2 ºC de París. A més a més, es va acordar reduir les emissions globals en un 45 % de cara al 2030. La fita del 2030 servirà per aconseguir la neutralitat climàtica el 2050.

En aquesta notícia podràs llegir més sobre la COP26 a Glasgow.

Les normatives europees, quin camí marquen? Són suficients per assolir les metes de Glasgow?
Els estats de la Unió Europea també van participar a la COP26 i van anunciar que volen ser els primers d’arribar a la neutralitat de carboni, és a dir, que tota l’energia que consumeixen provingui de fonts renovables com les plaques solars, aerogeneradors o centrals hidràuliques.
Actualment una tercera part del pressupost de la Unió Europea es destina a la lluita climàtica, cosa que demostra que el canvi climàtic és una de les seves principals prioritats. El programa més ambiciós que està desenvolupant actualment es diu “Fit for 55” i consisteix a reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle un 55 % de cara al 2030. Té diversos punts de treball, com per exemple la taxonomia ambiental que es comenta a continuació.
Per tant, si els estats membres compleixen les directives europees, la Unió Europea assolirà amb escreix les metes climàtiques.

Què és la taxonomia ambiental?
La taxonomia ambiental és una classificació objectiva del grau de sostenibilitat de diferents activitats econòmiques. Això vol dir que les empreses que són respectuoses amb el medi ambient podran obtenir reconeixement oficial i, per tant, quan algú vulgui contractar-los sabrà del cert si treballen de manera sostenible.
La taxonomia ambiental també tindrà un altre benefici i és que a les empreses els interessarà obtenir distintius ambientals i per això ajustaran les seves activitats perquè siguin ecològiques.

Quin és el mix ecològic de Catalunya?
El mix energètic indica com s’obté l’electricitat que es fa servir en una determinada zona o país. Actualment a Catalunya el 80 % de l’energia s’obté de fonts no renovables, això vol dir que en un futur es poden esgotar, contaminen i emeten gasos amb efecte d’hivernacle.
Per aquests motius des de l’OTE es treballa per instal·lar el màxim d’energies renovables a l’àrea metropolitana i incrementar la presència d’energia verda.

Què és Ajuntaments 100 % Renovables? Com s’assolirà?
Ajuntaments 100% Renovables és un projecte impulsat pel Departament de Transició Energètica de l’AMB que vol aconseguir que el 2030 tots els consums d’edificis i enllumenat públics siguin coberts per energia solar fotovoltaica de proximitat. El projecte ve motivat per l’emergència climàtica actual.
Per aconseguir-ho es treballa en dos fronts separats: l’eficiència energètica i l’impuls d’energia solar fotovoltaica. L’eficiència energètica consisteix a reduir el consum elèctric dels edificis i l’enllumenat. Això es fa mitjançant l’ús de dades massives, que s’explicarà a continuació. L’impuls de l’energia solar renovable consisteix en l’estudi de les cobertes dels edificis municipals i a instal·lar-hi plaques. Combinant aquestes dues accions es pot igualar el consum amb la generació renovable i, per tant, assolir la neutralitat de carboni.

Quantes instal·lacions solars hi ha projectades a l’AMB fins al 2023?
En total es volen instal·lar plaques solars en 218 punts de l’àrea metropolitana, la qual cosa implica una producció de 22.098 kWp i una inversió de 26 M€. Aquests diners provenen de diversos plans europeus, catalans i metropolitans.

Com contribueixen les dades massives (big data) a l’eficiència energètica?
Per per dades massives entenem un recull general d’informació a molt gran escala. Això vol dir que com que hi ha tanta informació no es pot processar cada element individualment, sinó que es tracten totes les dada alhora. En l’àmbit de l’eficiència energètica, les dades que s’estan estudiant són els consums de tots els edificis i enllumenats municipals. Cada quart d’hora els comptadors (les màquines que compten l’energia que es gasta en cada edifici o fanal) envien la informació a una web que es diu L’Observatori de l’Energia, i des d’allà els treballadors de l’AMB poden detectar si un edifici gasta molt i cal canviar-lo.

Quines funcions té l’Observatori de l’Energia?
A partir de totes les dades de l’Observatori es poden fer diverses millores, que són:
• Modificació de les factures per estalviar de manera fixa amb l’ajust de potència contractada.
• Millora del tancament energètic dels edificis.
• Millora de la gestió de la il·luminació, fent servir LED, que gasten menys i il·luminen més que les bombetes tradicionals.
• Ajust horari del funcionament de la ventilació i calefacció, que vol dir encendre les màquines només quan calen.

Com puc implementar una comunitat energètica a la meva finca?
Una comunitat energètica és un grup de persones que s’associa per finançar una instal·lació energètica renovable per utilitzar-la ells mateixos, és a dir, sense vendre-la a ningú ni esperar guanyar diners. Per tant, fer una comunitat energètica és ben fàcil, només cal un terrat i uns veïns ben avinguts!
A més, des de l’AMB es posarà en marxa una formació sobre comunitats energètiques per tal de donar la informació i les eines necessàries per a la implantació d’energia solar fotovoltaica, la qual s’ha liderat de manera conjunta entre l’OTE i la Secció d’Educació Ambiental.

Si teniu cap dubte o voleu més informació sobre els projectes d’energia que estem duent a terme, podeu enviar-nos un correu a educacioambiental@amb.cat.