Els projectes d’“Els vigilants de l’aire” comptaran amb uns equips especials per mesurar els nivells de contaminació

Al Compartim un Futur ja hem encetat els projectes d’ApS guiats del segon i el tercer trimestre, i estem treballant diferents temàtiques ambientals en nou centres de l’àrea metropolitana: “Dràstics amb els plàstics” fa un apropament al món dels plàstics, des de la producció fins a la gestió posterior del residu. Al llarg dels propers mesos veurem si l’alumnat és capaç de respondre les preguntes: “Què podem fer per reduir l’ús dels plàstics? Per què són perjudicials?”. A “Rehabilitació energètica”, un projecte d’ApS sobre el consum energètic, adquirirem coneixements tècnics i descobrirem quines característiques dels edificis on viu l’alumnat influeixen en l’eficiència energètica. A més a més,  tenim el repte de fer una proposta per millorar l’eficiència dels edificis i, després, informar-ne tots els veïns i veïnes de la comunitat. Quina feinada!

Finalment, “Els vigilants de l’aire” és un projecte sobre la qualitat de l’aire, que aquest any arriba acompanyat d’una oportunitat ben especial. Alguns dels centres que hi participen, com l’IES Joaquima Pla Farreras o l’Institut Ernest Lluch, podran col·locar a l’institut, al pati i als carrers del voltant uns mesuradors passius de diòxid de nitrogen. Aquests mesuradors són uns tubs impregnats d’un producte químic que reacciona amb la molècula contaminant. Amb l’ajuda d’una escala i de brides, l’alumnat haurà de col·locar amb cura els dispositius, que s’estaran tres setmanes penjats en diferents punts triats estratègicament. Després, el mateix alumnat els recollirà i els enviarà al laboratori, que els farà saber la quantitat de diòxid de nitrogen acumulat al mesurador durant les tres setmanes. Així, acabaran obtenint un mapa dels punts més conflictius i dels punts més nets. Tot això serà possible gràcies a l’empresa 4sfera, que a través de l’Àrea Metropolitana de Barcelona ofereix el material. De ben segur que la informació obtinguda serà molt útil i es podrà divulgar a algun col·lectiu de fora de l’institut perquè descobreixi els problemes que genera la contaminació de l’aire!