26 de gener: Dia Mundial de l’Educació Ambiental

El 26 de gener se celebra el Dia Mundial de l’Educació Ambiental, ja que el mateix dia, però de 1975, es va celebrar a Belgrad el Seminari Internacional d’Educació Ambiental. Va ser en aquest seminari on es van establir els principis de l’educació ambiental i se’n van plasmar els objectius fonamentals a escala mundial.

L’objectiu continua sent generar consciència i solucions als problemes ambientals actuals derivats de les activitats humanes, fomentar la interacció amb l’entorn, posant en valor tots els processos ambientals per entendre’l millor, i afavorir una cultura molt més conservacionista.

L’educació ambiental treballa per fer que el conjunt de la societat actuï, però també que actuïn els governs, pressionant per la creació de polítiques que protegeixin els entorns naturals i aportin solucions viables als problemes ambientals.

El passat 24 de novembre es va cloure el II Congrés Nacional d’Educació Ambiental (CNEA), en què l’AMB ha tingut el plaer de participar com a organitzador juntament amb altres administracions i entitats locals. L’objectiu i el lema d’aquest segon congrés és “Per transitar de l’acció individual a la transformació col·lectiva”. Per a més informació podeu llegir la nota de premsa publicada als nostres canals de difusió.

Actuar de manera general és important, però també cal fer-ho de manera local, ja que és en l’àmbit proper i vivencial de les persones on es pot aconseguir un impacte més perceptible. L’educació ambiental busca capacitar la ciutadania per emprendre accions, així com utilitzar les eines disponibles i adequar-les a la realitat particular i emocional de cada entorn social, per establir vincles amb les persones des de l’empatia i evitar l’angoixa.

Així doncs, el 26 de gener és un dia perfecte per recordar que ara, més que mai, cal una transformació col·lectiva, és un dia ideal també per demanar un canvi de model en la relació de la societat amb el medi.

Cada any s’organitzen activitats en escoles i espais públics en aquesta data especial. Es pot assistir a xerrades, fer sortides a l’entorn per conèixer la fauna que ens envolta o, fins i tot, participar en una plantació d’arbres… De coses a fer, n’hi ha moltes! El Compartim un Futur i l’Àrea Metropolitana de Barcelona us animem a unir-vos-hi per saber com millorar el nostre entorn i formar part del canvi col·lectiu que ens demana el planeta. I entre tots, fem créixer la llavor de la sostenibilitat!