14 de febrer: Dia Mundial de l’Energia

El Dia Mundial de l’Energia se celebra anualment el 14 de febrer des de l’any 1949. Va ser instaurat per l’Assemblea General de les Nacions Unides per destacar la importància de l’energia en la vida quotidiana i per fomentar el desenvolupament social i econòmic de les nacions.

L’energia és essencial per a la vida moderna i el benestar i desenvolupament dels humans. Tanmateix, la producció i el consum d’energia tenen un impacte significatiu en el medi ambient i són una de les causes del canvi climàtic. La major part de l’energia que utilitzem prové de fonts no renovables, com els combustibles fòssils, que emeten gasos amb efecte d’hivernacle i contribueixen a l’increment de la temperatura del planeta.

Per això és crucial que treballem conjuntament, per reduir la dependència dels combustibles fòssils i adoptem alternatives més netes i renovables, com l’energia solar, l’eòlica i la hidràulica, i que també millorem l’eficiència energètica de les fonts d’energia actuals.

Ser més eficients en l’ús de l’energia a casa és imprescindible, més enllà d’apagar els llums o controlar la temperatura dels termòstats. En aquesta eina interactiva s’ofereixen molts consells: http://llareficient.amb.cat/.

En l’àmbit institucional, l’AMB treballa de valent per desenvolupar projectes d’energia renovable i d’eficiència energètica al territori, així com en la rehabilitació d’edificis públics. En el web de l’AMB hi ha més informació sobre les diferents accions que s’estan duent a terme: https://www.amb.cat/s/web/ecologia/sostenibilitat/transicio-energetica/projectes.html

Punt de recàrrega bidireccional i pèrgola amb plaques fotovoltaiques per la càrrega de vehicles elèctrics a Sant Climent de Llobregat.

A més, des del  programa Compartim un Futur s’aporta coneixement i eines per fomentar un canvi d’hàbits a través d’activitats educatives per al públic escolar i per a la ciutadania. En aquest enllaç es recullen catàlegs i un servei de préstec per poder gaudir de diferents exposicions sobre energia i canvi climàtic.

En definitiva, el Dia Mundial de l’Energia ens recorda la importància de ser conscients de l’ús que fem de l’energia i de la necessitat d’adoptar pràctiques sostenibles per protegir el medi ambient i construir un futur més saludable i sostenible.