Dia de la Dona i la Nena en la Ciència

Sabies que les dones representen només el 30 % del personal investigador del món?

Des de l’any 2016, cada 11 de febrer es commemora el Dia de la Dona i la Nena en la Ciència. L’Assemblea General de les Nacions Unides va adoptar aquest dia per tal de promoure la participació plena i equitativa de les dones i les nenes en la ciència.

Malgrat els avenços reeixits en els últims anys, les dones i les nenes continuen superant barreres per participar plenament en la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques (STEM, per les inicials dels mots que formen la sigla en anglès). A més, les nenes sovint han de lluitar contra els estereotips de gènere, que poden limitar-los l’interès i la confiança en la ciència.

És important abordar aquestes desigualtats i promoure la igualtat de gènere en la ciència per diferents motius.

En primer lloc, la inclusió plena de les dones i les nenes en la ciència pot impulsar la innovació i l’avenç tecnològic. La diversitat de gènere en la ciència pot millorar la qualitat de la recerca i la presa de decisions, així com alguns dels desafiaments globals més urgents com ara el canvi climàtic i les malalties. 

Per aconseguir la igualtat de gènere en la ciència, es necessiten polítiques i pràctiques que donin suport a la inclusió i a la diversitat de gènere. Aquestes polítiques poden incloure l’eliminació de barreres estructurals, com la falta d’accés a l’educació i la formació en STEM, i la promoció de la igualtat salarial i d’oportunitats en l’ocupació. També és important abordar els estereotips de gènere i fomentar models o referents femenins en la ciència.

Hem de treballar conjuntament per superar les barreres i promoure la diversitat de gènere per millorar la qualitat de vida de tothom i fer front als desafiaments globals més urgents.

Al programa Compartim un Futur incorporem la perspectiva de gènere en totes les activitats i recursos educatius, tal com pots veure al vídeo següent:

A més, creiem en la importància de presentar referents femenines en l’àmbit científic. Per això volem que conegueu algunes de les nostres educadores a través d’aquest vídeo:

https://www.instagram.com/p/CohYLB1LYVf/?utm_source=ig_web_copy_link