Fem un bon ús del wc!

Sabeu quants litres d’aigua es gasten cada vegada que estirem la cadena del WC? Entre 3 i 6 litres! Això pot suposar una cinquena part del consum diari a la llar. En una realitat on cada cop hi ha menys aigua potable disponible a causa del canvi climàtic, l’objectiu prioritari ha de ser posar fre al malbaratament d’aquest recurs.

L’aigua que surt de les nostres llars és tractada a les estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR), però en aquestes instal·lacions malauradament no només hi arriba aigua, sinó molts residus que llancem pel vàter: tovalloletes, tampons, bastonets de les orelles, puntes de cigarreta, etc. De tots aquests sòlids impropis, el principal problema de les depuradores són les tovalloletes higièniques. Malgrat que ho indiqui a l’envàs, no es desfan com ho fa el paper de vàter i arriben fins a les EDAR tal com les hem llençat a casa, ja que el temps que triguen a fer el recorregut fins a la planta no és suficient perquè es degradin. Generen molts problemes per a les màquines i a les clavegueres, ja que s’enganxen pertot arreu i poden generar taps molt difícils i costosos d’eliminar. De fet, només a les depuradores del territori metropolità, cada any es gasten 300.000 € en actuacions d’emergència per eliminar les tovalloletes que han quedat enganxades a la maquinària!

Recollida de residus sòlids a l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) del Prat de Llobregat.
Recollida de residus sòlids a l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) del Prat de Llobregat.

Així doncs, fes un bon ús de l’aigua del WC i no hi llencis tovalloletes!