Jornada d’intercanvi sobre l’educació ambiental a les deixalleries

El 18 de maig es va celebrar a la Fàbrica del Sol una jornada d’intercanvi d’experiències sobre l’educació ambiental a les deixalleries. Aquesta jornada s’engloba dins les sessions tècniques periòdiques que la Diputació de Barcelona (ASDE – Servei d’Assessorament i Suport a les Deixalleries) fa al voltant d’aquestes instal·lacions.


El programa incloïa l’explicació d’activitats concretes d’entitats i empreses d’educació ambiental, així com de l’ús de les deixalleries com a recurs educatiu incorporat als programes educatius que gestionen els ajuntaments i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Activitats com el compostatge educatiu i comunitari; tallers sobre roba i material tèxtil o sobre mòbils i aparells elèctrics i electrònics complementen la funció original de recollida de residus de l’equipament.


També es va poder parlar sobre l’aportació d’altres metodologies educatives que ajuden a entendre la tasca ambiental que té lloc a les deixalleries, com per exemple la màgia, i de l’ampliació de continguts educatius que integren altres eixos ambientals, a més de l’eix de residus, per tenir una visió global de la sostenibilitat.


L’AMB va aportar l’expertesa en el guiatge d’activitats educatives en instal·lacions de tractament de residus (ecoparcs, plantes de compostatge o deixalleries, entre d’altres). La gestió interna i el treball previ a la visita educativa a les deixalleries és primordial per garantir la seguretat i la qualitat de l’activitat. Per aquest motiu, cal tenir elaborats un seguit de registres documentals com ara el guió per al personal educatiu, el procediment de gestió de reserves o el protocol de seguretat per a les visites. Són continguts poc visibles, però que han de ser presents en tot programa educatiu, per afegir valor i posar en relleu totes les dimensions de l’educació ambiental.

Les visites a les deixalleries estan incloses dins l’oferta educativa del Compartim un Futur (a partir dels 8 anys). Si vols fer una visita a una deixalleria municipal, a la pàgina web podràs consultar quines són visitables i com sol·lictar-la.