Passa a l’acció!

Iniciatives sostenibles per aconseguir un món millor

Et sents interpel·lat pel canvi social que planteja la crisi climàtica? Has pensat mai que t’agradaria passar a l’acció? T’agradaria formar part o beneficiar-te d’un col·lectiu que prengui partit de forma activa treballant per aconseguir una societat més sostenible? Els reptes que ens planteja l’emergència climàtica són molt variats i no sempre és fàcil saber què podem fer més enllà dels canvis d’hàbits individuals. Per tant, avui aprofitarem per mostrar-vos exemples d’iniciatives  sostenibles de l’àrea metropolitana de Barcelona per inspirar-vos o, si us convencen, sumar-vos-hi!

Energia del Prat és una iniciativa comunitària que busca brindar serveis energètics a tots els residents, negocis i empreses del Prat de Llobregat. El seu objectiu principal és fomentar una energia neta, local, més assequible i més participativa.

El seu valor més destacat rau en el propòsit de democratitzar l’energia i permetre que la població sigui un element actiu en la generació, el consum i la compartició d’energia.

Web: Energia del Prat

Vilawatt representa la iniciativa local de Transició Energètica Renovable, que promou un canvi de paradigma energètic: abandonar els combustibles fòssils i l’energia nuclear a favor d’un nou model fonamentat en energies renovables, descentralitzades i amb més participació de la comunitat. Aquests objectius busquen combatre el canvi climàtic i millorar la qualitat de vida de la nostra ciutat per fer-la més sostenible i habitable.

Web: Vilawatt – L’energia elèctrica renovable de Viladecans

El projecte “Millor que nou” és un servei d’assessorament i ajuda gratuïta als ciutadans perquè ells mateixos pugin reparar objectes i aparells i així allargar-ne la vida útil. A més a més, també promocionen un mercat d’intercanvi com a mecanisme per evitar la generació de residus i la pressió humana sobre el medi ambient.

Els podreu trobar al carrer de Sepúlveda, 47, de Barcelona. Aneu-hi i porteu-hi tot allò que us agradaria poder reparar. Podreu participar en tallers per aprendre a fer-ho autònomament o per intercanviar allò que ja no feu servir! Una magnífica iniciativa per dinamitzar l’economia circular.

Web: Millor que nou

  • Tarpuna Iniciatives Sostenibles

Tarpuna és una cooperativa d’iniciatives sostenibles que pretén, a través de projectes locals amb criteris de sostenibilitat, fer innovació social al servei de la comunitat. És una entitat que es dedica a impulsar iniciatives que actuïn localment pensant globalment. Treballen en diferents àmbits d’acció:

Agricultura social: promoció dels horts urbans i de la jardineria com a xarxa d’aliments de proximitat o bé com a espai de cures al servei de la salut de les persones.

Gestió participativa de residus: projectes de gestió descentralitzada de residus creant circuits de gestió locals, participatius i sostenibles com el compostatge comunitari o l’autocompostatge.

Economia social: ajuda a la inserció laboral dels col·lectius més afligits per la crisi econòmica i també acompanyament de projectes d’economia social.

Educació: propostes de projectes d’aprenentatge servei (APS) que combinen servei a la comunitat, treball real sobre les necessitats locals i aprenentatge basat en l’experiència. Aquest enfocament millora la qualitat del servei a la comunitat i dona sentit a l’aprenentatge, ja que es transfereix a l’àmbit pràctic en forma d’acció.

Web: Tarpuna – Iniciatives sostenibles

  • Espigoladors

Sabies que a Catalunya es malbaraten unes 262.000 tones d’aliments cada any? Espigoladors és una entitat que va néixer el 2015 i que es dedica a recuperar la fruita i la verdura que es descarta (majoritàriament sota criteris estètics) i canalitzar el 95 % dels aliments recollits a entitats socials i transformar la resta en conserves. Gràcies a la seva tasca, s’han aprofitat 518 tones d’aliments!

Web: Espigoladors | Lluitem per l’aprofitament alimentari

Aquest recull d’iniciatives de l’àrea metropolitana només és un petit tast de totes les que hi ha actualment. Pots sumar-t’hi o bé et poden servir per inspirar-te i començar la teva pròpia iniciativa. Hi ha moltes maneres de millorar el present i el futur!