Dia Mundial del Medi Ambient 2023

Amb el lema d’enguany, “Per un planeta sense contaminació de plàstics”, es vol conscienciar sobre la importància d’actuar de manera urgent contra aquesta problemàtica global

Costa d’Ivori és el país amfitrió del Dia Mundial del Medi Ambient 2023, que es va celebrar el passat 5 de juny. Aquest any, l’esdeveniment es va centrar a conscienciar i promoure solucions efectives per abordar el problema de la contaminació causada pels plàstics. Les accions ciutadanes adquireixen un paper fonamental en el moviment global per aconseguir un món lliure de plàstics contaminants.

Anualment, es produeixen al voltant de 430 milions de tones de plàstic, la meitat dels quals són productes de curta durada que ràpidament es converteixen en residus, i menys d’un 10 % es recicla.

Malgrat els compromisos actuals assumits per governs i indústries, que tenen l’objectiu de reduir el 8 % del volum anual de plàstic que arriba als oceans per a l’any 2040, els costos socials i econòmics de la contaminació de plàstics ascendeixen a 600.000 milions de dòlars anuals. Els plàstics tenen un impacte molt negatiu en tots els àmbits, no únicament a la fauna marina, sinó que també afecten de manera invisible els nostres sòls, els subministraments d’aigua i, fins i tot, el nostre organisme a causa de la ingesta i inhalació de microplàstics (partícules amb un diàmetre inferior a 5 mm).

Per combatre aquesta crisi, és imprescindible un enfocament integral que abordi totes les fases del cicle de vida del plàstic, des de la producció fins al consum i la gestió de residus. Això implica reduir la contaminació i els residus en cada etapa del procés de producció i trobar un equilibri entre les necessitats econòmiques i la sostenibilitat ambiental.

Es desenvolupen activitats associades al Dia Mundial del Medi Ambient 2023 arreu del món, amb l’objectiu de fomentar la participació ciutadana. Des de neteges de platges i rius fins a campanyes de conscienciació en comunitats i escoles, tothom estava convidat a sumar-s’hi i contribuir al moviment global.

Les accions ciutadanes adquireixen un paper clau en el moviment global per un món lliure de plàstics contaminants. Pots llegir-ne més informació a la pàgina oficial del Dia Mundial del Medi Ambient. Uneix-te a aquest moviment global i descobreix com pots contribuir a la lluita contra la contaminació per plàstics. Les petites accions individuals sumades tenen un gran impacte en la construcció d’un món més net i sostenible. Sigues part de la solució!