Dia de la lluita contra la desertificació i la sequera

Se celebra el 17 de juny i el tema central és sobre les dones, les seves terres i els seus drets.

El 17 de juny se celebra el Dia Mundial de la Lluita contra la Desertificació i la Sequera, una data establerta per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 19 de desembre de 1994 i que té com a objectiu posar en acció mecanismes per afrontar la desertificació i l’erosió dels sòls, així com fomentar la consciència pública sobre aquest tema.

Les sequeres es troben entre les amenaces més greus per al desenvolupament sostenible, i afecten principalment els països en desenvolupament, però cada vegada més també els països desenvolupats. Les previsions estimen que l’any 2050, més de tres quartes parts de la població mundial podrien veure’s afectades per aquest fenomen.

Des de l’any 2000, el nombre i la durada de les sequeres han augmentat un 29 %, i actualment hi ha més de 2.300 milions de persones que pateixen problemes a causa de l’escassetat d’aigua.

Les dones tenen un interès vital en la salut de la terra, però sovint s’enfronten a obstacles que limiten la seva capacitat de prosperar, com ara lleis discriminatòries que els impedeixen heretar terres o accedir a recursos i serveis necessaris.

En aquest sentit, el lema d’aquest any, “La seva terra. Els seus drets”, destaca la importància d’invertir en l’accés igualitari de les dones a la terra i als seus actius, com una inversió directa en el seu futur i en el futur de la humanitat. És fonamental que les dones i les nenes liderin els esforços de restauració de terres i de resiliència davant la sequera.

En aquest Dia Mundial de la Lluita contra la Desertificació i la Sequera, reforcem la nostra determinació per cooperar a escala internacional i prendre mesures concretes per combatre aquest problema global. És urgent actuar per protegir la terra i garantir un futur sostenible per a totes les generacions futures.